SMHI om stormen: Kulmen är nådd

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-02-23

Stormigt väder har dragit in över västra Sverige. Alla spår på Göteborgs centralstation blev tillfälligt strömlösa sedan en bit av taket blåst av och lagt sig över en ledning.

Fredagens storm ledde till inställda tåg, stängda broar, översvämningar och ett stort antal strömavbrott i Västsverige. Tidig eftermiddag har det värsta dragit förbi, men boende i området uppmanas ändå att ta det varsamt.

– Vi uppmanar folk till försiktighet, säger Patrik Midenborn på räddningstjänsten.

Fredagen blev rejält blåsig i stora delar av Halland, Västra Götalands län, Värmland och Dalarna. Som meste blåste det 39,9 meter per sekund vid Vinga utanför Göteborg.

– Vi har haft orkanbyar under dagen vid kuststationerna utanför Göteborg. I Göteborgs stad och ända in mot Vara och norr om Lidköping, långt in åt land, har det blåst stormbyar, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Polisen i region Väst har under fredagen fått in över 250 larm kopplade till stormen, framför allt om träd som fallit över vägar. På Tjörnbron välte en personbil med släp på fredagsmorgonen på grund av kraftiga vindar.

Både Tjörnbron och Uddevallabron stängdes under en tid på grund av blåsten men var vid 14-tiden återigen öppna för trafik. Ovädret har också lett till att delar av centrala Uddevalla står under vatten efter att Bäveån svämmat över, rapporterar P4 Väst.

”Kulmen är nådd”

Räddningstjänsten Storgöteborg har under dagen hanterat ett stort antal larm och fått prioritera det som varit mest akut.

– Det är lösa föremål framför allt som far runt. Byggnadsdelar, skyltar, takpannor och annat. Vi har också högt vattenstånd vilket gör att bryggor har varit på väg att komma loss. Vi har varit hårt belastade men är i kapp nu, säger presstalespersonen Patrik Midenborn.

Under tidig eftermiddag hade det värsta ovädret dragit förbi. SMHI:s gula varningar för hårda vindbyar gäller dock till klockan 16 i Västra Götalands län samt till klockan 18 i Värmland och Dalarna.

– Kulmen är nådd. Det är fortfarande blåsigt men på det stora hela så är stormen på väg norrut och vinden avtar i allmänhet i söder, säger Emma Härenstam på SMHI.

Tåg inställda

Tåg på ett stort antal sträckor i Västsverige är dock fortsatt inställda till midnatt. Utöver det har flera tågsträckor i Skåne varit inställda under förmiddagen och eftermiddagen.

– Vi har ställt in tåg på ett antal sträckor för att minska risken för att tåg ska bli stående på banan om det blåser ner något, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Ett stort antal mindre strömavbrott har inträffat under fredagsmorgonen. Under tidig eftermiddag var sammanlagt över 6 000 kunder på västkusten fortsatt drabbade hos leverantörerna Vattenfall och Ellevio.

Följ ämnen i artikeln