Obehöriga vid tågolyckan: ”Olyckplatsturism”

Publicerad 2023-08-11

Tågurspårningen utanför Hudiksvall lockar till sig obehöriga.

Tågets sista vagn är instabil och det finns en rasrisk.

– Det är lätt att man kommer i vägen och vi får ytterligare en olycka, säger Anna-Pia Lingemyr, enhetschef på Trafikverket.

Under måndagen spårade ett SJ-tåg utanför Hudiksvall efter att regnovädret fick banvallen att rasa. Trafikverket planerar att lyfta tåget upp på rälsen igen med hjälp av lyftkranar.

– Vi kommer göra det under helgen. Vi behövde bygga en väg till olycksplatsen för att kunna föra in lyftkranarna. Det är ett komplicerat lyft och arbetet har pågått dygnet runt, säger Anna-Pia Lingemyr, enhetschef på Trafikverket.

Ett tåg spårade ur mellan Hudiksvall och Iggesund. Nu byggs en ny väg för att kunna lyfta tåget med en mobilkran

Den sista tågvagnen är instabil och det finns en risk för ras. Men trots detta är det många obehöriga personer som försöker ta sig på olycksplatsen för en närmare titt.

– Det är farligt. Intresset är väldigt stort. Det är både journalister och privatpersoner som försöker gå närmare tåget. Det heter olyckplatsturism fick jag veta, säger hon och fortsätter:

– Det här är en olycksplats, ett spårområde och en arbetsplats där det pågår en bärgning. Man ska inte störa de som jobbar där.

Prognosen för när tågtrafik åter kan färdas på platsen är beräknad till fredag nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln