Ovädret ställer till det i tågtrafiken

Publicerad 2023-08-09

HUDIKSVALL. Utanför Hudiksvall spårade ett tåg ur efter att banvallen rasat och på flera håll stoppar de höga vattenflödena tågen från att komma fram.

Nu ersätter bussar tågen på flera håll i landet.

– På de flesta sträckor har vi hittat en lösning, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

I måndags spårade ett SJ-tåg ur i närheten av Hudiksvall. Regnovädret hade fått banvallen att rasa och tre personer fördes till sjukhus och över hundra passagerare evakuerades.

Rälsen, som förstördes i urspårningen har skapat stopp i tågtrafiken. Initialt meddelades det att stoppet skulle vara veckan ut. Men under onsdagen meddelade Trafikverket att sträckan inte kommer vara körbar förrän den 21 augusti.

Lyftkranar ska lyfta tillbaka tåget på rälsen

Solen skiner och dammet yr när lastbilar kör skytteltrafik med lastmassor för att skapa en stadig grund intill olycksplatsen där lyftkranar ska placeras för att lyfta tillbaka tåget på rälsen.

Arbetet med anlägga vägen fram till det kraschade tåget har tagit längre tid än vad Trafikverket först beräknade. Under onsdagseftermiddagen var det tänkt att tåget skulle bärgas, men stora vattenmassor har försvårat arbetet och nu lutar det åt att torsdagen kan bli aktuell om allt går som det ska.

Bussar ersätter tåg

– I nuläget har vi busstrafik mellan Hudiksvall och Söderhamn. Igår ledde vi om trafiken via Ånge, men det blev en rejält förlängd restid, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Samtidigt är det även stopp i trafiken mellan Sundsvall och just Ånge.

– Det är pågrund av ett elfel, ett träd rasade ner över en kontaktledning, säger Martina Nord.

I nuläget beräknar SJ med att restiden på sträckan mellan Stockholm och Umeå förlängs med mellan 30 och 60 minuter på grund av ersättningsbussarna.

– Den lösningen kommer bestå tills rälsen är lagad, säger Martina Nord.

Arkivbild.

Flera sträckor påverkas

De höga vattenflödena har även skapat problem på andra tåglinjer i landet. På sträckan från Stockholm till Mora har de höga vattenflödena stoppat tågtrafiken mellan Mora och Borlänge, den sträckan ersätts nu med bussar.

– Vi håller på att jobba med att det ska framgå tydligt när man bokar att det är ersättningsbussar på en del sträckor, säger Martina Nord.

På sträckan mellan Stockholm, Åre och Duved körs även ersättningsbussar på en del av resan.

– Där går tåget från Stockholm till Östersund, sen ersättningsbuss den sista biten, säger Martina Nord.

Norge har även drabbats hårt av ovädret Hans, vilket påverkar tågtrafiken till Oslo. Tågen går till Arvika och därifrån ersättningsbussar.

– De höga flödena i Norge gör att det inte går att köra där, säger Martina Nord.

Följ ämnen i artikeln