Diplomatkällor: Nya förhandlingar om vapenvila i Kairo i veckan

Har tagit fram plan för att avsluta kriget – börjar med att gisslan släpps

Publicerad 2024-01-22

Stora delar av Gaza har jämnats med marken och över 25 000 palestinier har dött efter mer än tre månaders krig.

Enligt amerikansk underrättelsetjänst har 20 till 30 procent av Hamas styrkor slagits ut – långt ifrån Israels mål om att utplåna terrorguppen.

Nu har USA, Egypten och Qatar tagit fram en plan för att avsluta kriget, skriver Wall Street Journal.

Följ ämnen
Israel

En tre månader lång israelisk offensiv, från luft och på marken inne i Gaza, har förstört bostäder och sjukhus, drivit nästan två miljoner Gazabor på flykt och över 25 000 Gazabor har dött.

Nära 180 personer dog under 24 timmar mellan lördag och söndag, enligt det Hamasstyrda hälsoministeriet.

Men den israeliska regeringens mål, att utplåna Hamas, är fortfarande långt bort.

Innan attacken den 7 oktober hade Hamas mellan 25 000 till 30 000 stridande, enligt amerikanska och israeliska uppskattningar. Sedan dess har 20 till 30 procent av dem – alltså mellan 5 000 och 9 000 – dödats i den israeliska offensiven. Mellan 10 500 och 16 000 tros ha skadats.

”Behöver inte vinna”

En militärstyrka som förlorat 25 till 30 procent av sina stridande bedöms enligt en klassisk amerikansk militärdoktrin som ineffektiv. Men det gäller inte för Hamas som bedriver en försvarsinriktad krigföring i en urban miljö med tillgång till ett komplext och välutbyggt tunnelsystem under hela Gaza.

Även om Hamas är satta under hård press bedöms de ha förmåga, vapen och ammunition för att kunna strida i flera månader framåt, skriver Wall Street Journal.

Enligt israeliska och amerikanska bedömningar har Hamas som mål att överleva kriget.

– Du behöver inte vinna, du behöver bara inte förlora, säger en israelisk militärkälla till tidningen.

Benjamin Netanyahu.

Frustration i Israel: Säljer lögner

Samtidigt växer oron och frustrationen i Israel kring de över 130 gisslan som fortfarande tros hållas fångna av Hamas. Under förra veckan har familjer till de gisslantagna samlats till protester utanför premiärminister Netanyahus hem i Tel Aviv, skriver AP.

De anser att hans regering gör för lite för att få hem dem och kräver tidigarelagda val i hopp om att byta ut premiärministern.

Gadi Eisenkot, en av ministrarna i regeringens krigskabinett, menar nu att det krävs ett nytt avtal för att få ut gisslan.

– Jag tror att vi måste säga det modigt, att vi kan inte ta hem gisslan levande nu om det inte är del av ett avtal, säger han i en intervju i israelisk media som CNN citerar.

Den som påstår något annat ”säljer lögner”, säger han, något som uppfattats som en kritik mot premiärminister Benjamin Netanyahu och en möjlig spricka i regeringens krigskabinett.

Vapenvilan i november varade en och en halv vecka. Den nya vapenvilan behöver vara längre, enligt honom.

Uppgifter: Diskussioner om ny vapenvila

Enligt Wall Street Journal har USA, Egypten och Qatar tagit fram en plan för hur kriget ska avslutas. Enligt diplomatkällor försöker man få Israel och Hamas att inleda en diplomatisk process som ska inledas med att gisslan släpps, Israel drar tillbaka sina styrkor från Gaza och avslutar kriget.

Ingen av sidorna ska ha accepterat planen, men enligt personer som deltar i förhandlingarna finns det en vilja att diskutera saken. Förhandlingar kommer att äga rum i Kairo kommande dagar, enligt uppgifterna.

Egyptiska källor säger att Israels förhandlare vill se en två och en halv vecka lång vapenvila, men samtidigt inte velat diskutera en permanent vapenvila.

Israel har inte kommenterat uppgifterna för tidningen, men i ett uttalande förkastar premiärminister Netanyahu de krav som Hamas enligt honom ställer.

– Hamas kräver, i utbyte mot frigivningen av våra gisslan, att kriget tar slut och att våra styrkor dras tillbaka från Gaza, säger Netanyahu i ett inspelat uttalande.

– Endast en fullständig seger kommer att säkerställa att Hamas elimineras och att alla våra gisslan återvänder.

En talesperson för Hamas säger till Reuters att de israeliska fångarna inte kommer återvända levande om Israel fortsätter sin militäroffensiv.

Qatarbaserade Hamasledaren Ismail Haniyeh och har enligt uppgifter träffat Turkiets utrikesminister för att diskutera vapenvila.

AP: Hamastopp i möte med Turkiet

AP skriver att Hamasledaren Ismail Haniyeh nyligen har träffat Turkiets utrikesminister Hakan Fidan för att diskutera en ny vapenvila ” så snart som möjligt”.

De ska också ha tagit upp frågan om en tvåstatslösning när kriget är över. USA:s president Joe Biden har talat med Netanyahu om saken tidigare i veckan, en lösning som den israeliska premiärministern ska ha stängt dörren för.

Samtidigt fortsätter vittnesmålen om den förvärrade humanitära katastrofen i Gaza. Enligt FN letar människor i den israeliska militärens sopor efter mat och barn amputeras utan bedövning när sjukhus har slut på läkemedel.

– Ingen av krigets lagar har följts, och det gäller för både israelisk militär och Hamas, säger Frida Lagerholm.