Kristersson: Sverige borde gå med i Nato i vår

Besökte militärövning med statsministern

Uppdaterad 2022-03-22 | Publicerad 2022-03-21

NARVIK. Sverige borde gå med i Nato redan i vår, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

Under måndagen besökte han och statsminister Magdalena Andersson militärövningen Cold Response i Norge.

– Vi ska fånga ögonblicket som är nu när vi har en seriös diskussion med Finland, säger Kristersson till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Just nu pågår en stor militärövning i ett stort område norr om Narvik med 27 länder och totalt 35 000 deltagare. I den norskledda övningen deltar Natomedlemmar och samarbetspartners till försvarsalliansen, däribland Sverige och Finland.

Från Sverige deltar 1 500 soldater och officerare. Under måndagen besökte Magdalena Andersson och Ulf Kristersson den svensk-finska brigaden tillsammans. De åt fältlunch, mötte soldater och körde det svenska stridsfordonet 90.

”Skickar en viktig signal”

Att en statsminister och en oppositionsledare gör den här typen av besök tillsammans har beskrivits som unikt.

– Det här besöket var väldigt viktigt i dag. Det är en övning som planerats en längre tid. Men det är klart med bakgrunden vi har i säkerhetsläget nu, skickar vi en viktig signal om att det finns samverkan, samarbete och en beredskap att försvara våra territorium, sa Andersson under deras gemensamma pressträff.

Det var på Anderssons initiativ som hon och Kristersson tillsammans flög till övningen i regeringsplanet och moderatledaren var glad över det.

– När det råder krig i Europa gör vi allt för att samarbeta, sa han.

Statsministern underströk att man vill stötta militären med sitt besök, och att det inte ska ses som ett ytterligare närmande till Nato. Men moderatledaren Ulf Kristersson passade på att upprepa sitt budskap om att Sverige bör gå med i försvarsalliansen redan i år.

I en debattartikel i DN i fredags gick han ut med att han kommer att ansöka om medlemskap i höst om han vinner valet.

Ska vi göra det även om Finland inte går med?

– Jag tycker att vi ska göra det i vår med Finland. Det är inte någon valfråga utan vi ska fånga ögonblicket som är nu när vi har seriös diskussion med Finland. Det bevisar sig i Ukraina varför vi borde gå med, sa Kristersson.

Får kritik

Ulf Kristerssons löfte om Natoansökan har fått kritik av utrikesminister Ann Linde (S). Till Ekot säger hon att Sverige har en lång tradition av bred politisk samsyn i säkerhets- och försvarspolitiken och att hon beklagar att moderatledaren ”behandlar grundläggande frågor om svenska folkets säkerhet på det här sättet”.

Magdalena Andersson ville under pressträffen inte svara på hur hon ser på Kristerssons utspel.

– Det som är viktig för mig är att försöka få ett brett stöd för politiken. Vi tittar nu på hur vi kan tidigarelägga insatser för försvaret. Och vi har precis dragit igång den säkerhetspolitiska översynen. Där försöker vi jobba nära tillsammans med de andra partierna i riksdagen.

Militärövningen i Norge har varit planerad sedan länge och pågår till den 31 mars.