Partiledarna piskar upp valtemperaturen

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-05-07

Vill få svenskarna till röstlokalerna

I dag är det 18 dagar kvar till EU-valet.

Nu gör partiledarna allt för att höja engagemanget och få folket ur soffan.

– Vi älskar vår frihet, då ska man också stå upp och rösta för en frihet för alla, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Startskottet för att rösta i valet till EU-parlamentet gick i dag. Drygt sju miljoner svenskar är röstberättigade.

Hittills har svenskarnas intresse för EU-valet varit mycket lågt. I förra valet 2009 var det så få som 45,5 procent som använde sin rösträtt.

Det är en siffra som partiledarna nu vill ändra – rejält.

Under förmiddagen har de drabbat samman i valårets enda EU-debatt i riksdagen. Allt i från jobb, miljö och skatter har avhandlats.

Ute varje dag

Men det var en annan sak som väckte engagemang hos partiledarna – valdeltagandet. Både från talarstolen och efter debatten gjorde Alliansen och oppositionens ledare allt för att höja valtemperaturen.

– Jag tänker vara ute varenda dag och prata med folk och argumentera för att det är viktigt att rösta - framför allt för vänsterväljarna för att visa att vi inte håller med om en politik som har räddat banker men offrat vanliga människor, säger Jonas Sjöstedt, partiledare (V).

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund menade att det är viktigt att så många svenskar som möjligt går och röstar.

– Det som beslutas i Europaparlamentet spelar en jättestor roll för Sverige när det handlar om jobben, miljön och att bekämpa internationell brottslighet till exempel. Och om jag inte använder min rösträtt är det  i praktiken en fribiljett för andra med annorlunda värderingar att åka till Bryssel och representera svenska folket. Det tycker jag vore olyckligt, säger han.

Reinfeldt: Vi har ett stort ansvar

Förtidsröstningen pågår över hela landet ända fram till valdagen den 25 maj. Det behöver inte ske i den vallokal som anges på röstkortet, det finns ett antal lokaler för förtidsröstning i varje kommun. Den som förtidsröstat kan ändra sig genom att rösta igen på valdagen, i den vallokal som man tilldelats.

Statsminister Fredrik Reinfeldt påminde om att EU en gång uppstod som ett fredsprojekt.

– Europasamarbetet har historiska rötter. Vi har ett väldigt stort ansvar att ta vad gäller vår historia och också för att förstå att det finns en direkt linje till det som nu sker i Ukraina. Vi älskar vår frihet, då ska man också stå upp och rösta för en frihet för alla, säger han.

Vad ska du och ditt parti göra för att få folk att rösta?

Fredrik Reinfeldt, statsminister (M):

– Vi argumenterar för att Europasamarbetet har historiska rötter. Det finns ett väldigt stort ansvar att ta vad gäller vår historia och också för att förstå att det finns en direkt linje till det som nu sker i Ukraina. Vi älskar vår frihet, då ska man också stå upp och rösta för en frihet för alla.

– Sedan tycker jag också att Europasamarbetet kan ge utveckling för jobb eftersom det finanseriar mer resurser till skola och sjukvård. Vi har diskuterat väldigt mycket frihandel och förutsättningarna för Sverige som ett litet exportberoende land med en öppen ekonomi.

Jan Björklund, partiledare (FP):

– Det viktigaste är att driva en tydlig debatt och linje. Vi är ett parti som tror på det Europeiska samarbetet och säger det. Sedan finns det andra partier som är väldigt kritiska. Jag tror att största hotet är om väldigt många partier bara säger "mellanmjölk" som svar på alla frågor, då blir det inget engagemang. Jag tror att partierna ska våga stå upp för vad man tror på och inte försöka mörka.

Annie Lööf, partiledare (C):

– Jag gör vad jag kan för att resa runt i landet för att tala om att använda sin rösträtt. Här i kammaren så signalerade jag att jag i dag ska använda min röst till att förtidsrösta och jag hoppas att fler tar den chansen.

– Det är ju ett lågt valdeltagande i många europeiska länder och det handlar snarare om att öka relevansen för EU i folks vardag. Sextio procent av de besluten som kommunerna hanterar varje dag kommer från EU-nivå. EU lägger ju förslag på både laktritspipor och snus och ökad byråkrati som påverkar oss. Om föreningslivet i Sverige ska vara  momsbelagt eller inte är ju en EU-fråga. Så det handlar om att peka på relevansen för EU-frågor för att få upp intresset.

Göran Hägglund, partiledare (KD):

– Dels gör vi saker väldigt aktivt genom att finnas ute i olika sammanhang och berätta vad vi vill göra. Och besvara människors frågor. Vi har väldigt mycket trycksaker och vi har partiets sajter som berättar om vad vi vill göra och hur man kan få svar på frågor. Men människor har också själva ett ansvar att få reda på saker och vi är beredda att svara på alla deras frågor inför valet.

Åsa Romson (MP):
– Det är ju det vi försöker göra genom att fokusera på de frågor som svenska folket och vi ser som viktigt att EU håller på med. I den politiska debatten i dag kan det dra väldigt mycket till var besluten ska fattats. Den typen av debatt kan vi ju ta varje dag i riksdagen för där handlar de om hur Sverige ställer sig till EU. Jag tycker att EU-debatten nu bör handla om de frågor som vi vill driva. Jag försökte vara oerhört tydlig mot statsministern i debatten om var för moderaterna hade röstat nej till skärpta regler för farliga bekämpningsmedel i produktionen av barnmat. Jag ställde frågor kring varför vi inte vill ha skärpta regler kring förnybar energi i Europa för att slippa vara beroende av rysk energi. Så det handlar om att dra ner de till de frågor och beslut som faktiskt ligger i Bryssel och påverkar oss väldigt mycket.
 

Stefan Löfven, partiledare (S):

– Vi har jättemycket engagemang, inte minst på internet och i sociala medier. I dag ska vi ha ett teleforum där jag och Marita Ulvskog ska prata om det, att faktiskt gå och rösta. Och vi knackar dörr, har samtal och pratar i alla olika möjligheter vi har om vikten av att gå och rösta.

– Det som sker ute i Europa har betydelse för oss här hemma, inte minst i de beslut som fattas i kommunerna. 60 procent av dem är beroende av vad som sker där. Så det här hänger ihop. Gör vi rätt där i Bryssel får vi det också lättare här.

Jonas Sjöstedt (V):
– Jag tänker vara ute varenda dag och prata med folk och argumentera för att det är viktigt att rösta - framför allt för vänsterväljarna för att visa att vi inte håller med om en politik som har räddat banker men offrat vanliga människor.
Jimmie Åkesson (SD):
– Det är ju framför allt våra väljare och de EU-kritiska väljarna som stannar hemma och jag kan förstå att man gör det, att man inte vill legitimera den här utvecklingen. Men samtidigt så är det allra viktigaste och det är min uppmaning nu när jag åker runt i landet och besöker 80-90 städer, det är min uppmaning till alla EU-kritiker att gå och rösta, för annars ger man ju federalisterna fritt spelrum att fortsätta den här utvecklingen.