Aborter, jobb och EU-skatt tände partiledardebatten

Publicerad 2014-05-07

Lena Mellin analyserar EU-debatten i tv-klippet

Det hettade till när Mikael Damberg (S) exemplifierade varför han vill få bort det 15 år långa konservativa styret i EU – med aborträtten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ilsknade till rejält:

– Det är inte alltid valrörelser plockar fram det bästa i politiken. Mikael Damberg får det att låta som att vi har ett korståg mot aborträtt. Det är sådant som får människor att tappa förtroende för politiken.

I dag inleds förtidsröstningen inför EU-valet den 25 maj. Inför detta debatterar partiledarna just nu i riksdagen. Socialdemokraternas talan förs som vanligt av gruppledaren Mikael Damberg, eftersom partiledaren Stefan Löfven saknar riksdagsplats.

Debatten inleddes av Fredrik Reinfeldt som lyfte fördelarna med EU-medlemskapet både för jobben, ekonomin och miljön.

Men han lyfte också EU som ett viktigt fredsprojekt.

– EU är en motkraft mot slutenhet och nationalism. Vi kommer alltid att stå upp för ett öppet Europa.

Vill se ny riktning

På allvar hettade det dock till först när Mikael Damberg hade hållit sitt anförande. Han använde stor del av tiden åt att prata om vikten av en ny riktning i Europa, bland annat för ett ge de 26 miljoner arbetslösa i unionen större framtidshopp. Efter 15 år av konservativt styre menade han att Europa dras med hög arbetslöshet och sociala problem. Han menade också att de konservativa i Moderaternas partigrupp i Bryssel bland annat är emot aborträtten, som i Sverige ses som självklar.

Detta fick Fredrik Reinfeldt att gå i taket. Han ville inte se de svenska moderaterna klumpas ihop med de åsikterna och menade att Dambergs retorik spär på politikerföraktet.

– Det är inte alltid valrörelser plockar fram det bästa i politiken. Mikael Damberg får det att låta som att vi har ett korståg mot aborträtt. Det är sådant som får människor att tappa förtroende för politiken.

Häxjakt på jobb

Men också frågan om företagens möjligheter att stapla visstidsanställningar på varandra blev en rejäl konfliktfråga i riksdagens kammare.

Socialdemokraterna inledde morgonen med en presskonferens där Damberg och Stefan Löfven tillsammans krävde svar av Fredrik Reinfeldt i frågan. Detta eftersom EU-kommissionen har kritiserat den svenska regeringen i frågan och nu gett Sverige en tidsfrist till den 22 juni för att inkomma med svar på hur man ska lösa problemet.

Mikael Damberg menade att Reinfeldt tagit strid för företagens rätt att stapla visstider på varandra och menade att S vill se bättre villkor.

– Vi står på anställdas sida i Sverige och EU, sa han.

Men statsministern kastade tillbaka attacken och menade att S i själva verket bedriver en häxjakt på alla jobb som inte är fasta. Och att han istället vill se balans mellan fasta jobb och företagens möjlighet till flexibilitet vid arbetstoppar.

Attackerade om EU-skatt

Också frågan om vad Socialdemokraterna egentligen tycker om att ge EU egen beskattningsrätt blev en konfliktfråga.

Näringsminister Annie Lööf (C) angrep Mikael Damberg för att Socialdemokraterna vill ha en sådan.

– Skärpning, Mikael Damberg. Är du så ängslig så att du inte ens vågar stå upp för din egen politik? Det står i ert valmanifest att ni är för en EU-skatt och Magdalena Andersson hade det som huvudnyhet i Ekot häromdagen, sa hon.

Damberg slog bort frågan och menade att "det finns inga sådana förslag".

Även Göran Hägglund (KD) menade att det finns förslag om EU-skatter i Socialdemokraternas valmanifest till EU-valet. Mikael Damberg svarade återigen att man inte vill se en EU-skatt utan att det man avser är att få till stånd ett internationellt tryck för att finanssektorn ska vara med och betala, i samband med diskussionen om en bankunion.