Efter Löfvings död – kollegan lämnar in polisanmälan

Publicerad 2023-02-27

Thomas Agnevik, tidigare ordförande för Polisförbundet i Östergötland, har anmält Polismyndigheten efter Mats Löfvings död.

Enligt Agnevik kan man ha brustit i sitt stöd till Löfving ”vilket kan ha bidragit eller förorsakat hans död”, skriver han i anmälan.

Under måndagen har anmälan upprättats vid polisens särskilda utredningar.

Reaktionerna efter regionpolischef Mats Löfvings död har väckt stor sorg och starka reaktioner inom polisen.

Och nu har Thomas Agnevik, tidigare ordförande i Polisförbundet i Östergötland och kollega till Löfving, polisanmält myndigheten, rapporterar Corren.

Anmälan gäller misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

”Då det nu har framkommit att Mats Löfving har avlidit under oklara omständigheter anser jag att det finns anledning att anta att dödsfallet är en följd av den minst sagt pressade situation där Mats Löfving har påståtts ha haft en avgörande roll”, skriver han i anmälan.

”Kan ha bidragit till hans död”

Agnevik skriver vidare att det i hans mening är rimligt att anta att Löfving i arbetet och privat har befunnit sig ”i en oerhört pressad situation under lång tid och att arbetsgivarens åtgärder för att förebygga ohälsa/olycksfall hos arbetstagaren har brustit vilket kan ha bidragit till eller förorsakat hans död. Det bör därför utredas om brott kan styrkas”.

Thomas Agnevik, tidigare ordförande för Polisförbundet i Östergötland, polisanmäler polismyndigheten.

Anmälan har tagits emot av polisens avdelning för särskilda utredningar. Under måndagen har en anmälan om brott mot föreskrift i arbetsmiljölagen upprättats, meddelar en registrator under måndagen för SVT Nyheter.

När en anmälan är upprättad vid särskilda utredningar lämnas den över till särskilda åklagarkammaren som beslutar om en förundersökning ska inledas eller inte.

Polisen har sedan tidigare själva anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Aftonbladet har varit i kontakt med en åklagare på Särskilda åklagarkammaren som bekräftar att en handfull anmälningar gällande Mats Löfvings död har inkommit.

– Det har inkommit flera anmälningar från allmänheten i den här frågan, och det som är uppenbart är att det finns frustration och frågor kring den här händelsen och Polismyndighetens ansvar.

Vidare konstaterar åklagaren att ingen förundersökning om brott har inletts ännu.

– Vi registrerar de inkomna anmälningarna i den här frågan och sedan får vi se vart det leder.

Anmälan till Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har fått in en anmälan från Polismyndigheten.

– Vi hanterar denna anmälan enligt Arbetsmiljöverkets uppdrag och rutiner, vilket innebär att vi kommer att påbörja tillsyn genom att begära in arbetsgivarens egen arbetsmiljöutredning av händelsen och genomföra inspektion, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket i ett uttalande till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Om vi, efter vår inspektion bedömer, att det finns skäl att anta att arbetsgivaren inte har följt arbetsmiljölagen, gör vi en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten.

Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades död i onsdags kväll. Han blev 61 år gammal.