Brodern om sorgen efter Mats Löfvings död

Uppdaterad 2023-02-25 | Publicerad 2023-02-24

Bröderna Mats Löfving och Jan Löfving.

Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades död i sitt hem i onsdags – 61 år gammal.

I en intervju med Aftonbladet berättar nu familjen om sorgen efter sin pappa och bror – men uttrycker också ilska kring polisledningens hantering.

– Jag upplever att det rått total avsaknad av stöd från polisledningen och att man lämnat Mats helt ensam, säger lillebrodern Jan Löfving.

För Jan Löfving är sorgen efter den fem år äldre storebroderns död bottenlös.

– Det vi upplever i familjen just nu är både total bestörtning och sorg, samtidigt som vi känner en oerhörd ilska och besvikelse kring hur det här har hanterats. Främst av Polismyndigheten, men också till viss del av media. Hur det har spekulerats och gjorts uttalanden som inte har grundat sig i fakta.

Jan Löfving beskriver hur sin bror alltid drömt om att bli polis, och hur han tog sitt jobb på extremt allvar.

– Han hade en enorm integritet och har alltid varit polis 24 timmar om dygnet. Det upphörde aldrig. Han levde med sin polisroll och sin ansvarskänsla för samhället hela tiden och var extremt lojal mot sina medarbetare och chefer.

En lojalitet som Jan Löfving menar ibland gick ut över Mats själv.

– Någon skrev på Twitter att han kunde ha tagit en kula för sina chefer och så var det. Mats ställde alltid upp och jag upplever att det har straffat honom många gånger. Att hans lojalitet har gått ut över honom själv.

”Alltid varit ett jättestöd”

Enligt Jan Löfving är det just kombinationen av lojalitet, men också den enorma integriteten, som banade väg för Mats yrkeskarriär och hans olika chefsroller genom åren.

– Jag upplever inte att Mats har varit någon karriärist, utan det har hela tiden handlat om att göra ett bra jobb som polis och för samhället. Att han har hamnat där han varit är på grund av den han är som person, säger Jan.

– Mats skulle aldrig avslöja eller säga något som sagts till honom i förtroende. Det var väldigt viktigt för honom. Samtidigt så slutade han aldrig att se kollegorna i sin omgivning. Vissa har kritiserat hans ledarstil som en del tyckte var tuff, men jag upplever samtidigt inte att man kan driva en organisation med tusentals anställda som en mysfabrik.

Trots att Mats Löfving ägnat en stor del av sitt liv åt sitt yrke, var familjen och hans nära fortfarande viktigast. Relationen till lillebrodern har bibehållits trots geografiska avstånd.

– Mats har varit väldigt närvarande i mina barns liv och genuint intresserad av hur det gått för dem. Han var ofta och hälsade på mig och vi brukade då ha en tradition att vi tillsammans åkte och handlade mat och sedan lagade vi middag till hela familjen.

Han fortsätter:

– Vi har pratat mycket i telefon genom åren och Mats har alltid varit ett jättestöd för mig oavsett vilken typ av dilemma jag har haft, på jobbet eller i privatlivet. Han var en varm och genuin kamrat som alltid fanns där.

Jan Löfving berättar hur polisyrket alltid var närvarande i Mats liv.

– Både han och jag delade intresset av bra mat och vin, och även lite finare whiskey. Men det märktes alltid av att Mats var polis. Hans telefon var alltid med honom och den plingade till hela tiden med uppdateringar. Jag upplevde att Mats aldrig tappade kontrollen utan var alltid redo.

Mådde väldigt dåligt

När nyheten om att Mats Löfving och Linda Staaf briserade i december förra året hade Jan Löfving och den närmaste familjen redan blivit informerade av Mats själv.

– Det var sådan han var. Han var väldigt mån om alla i sin närhet och han ringde mig innan detta tog fart för att berätta vad som hade hänt. Han ville att vi i familjen skulle vara förberedda på att det skulle komma någonting.

Hur var det för er när det började skrivas om detta?

– Det var fruktansvärt. Vi är alla nyktra människor som förstår att även han kan ha gjort fel. Det är inte så att vi har satt honom på en piedestal, men jag upplever att Mats där och då kände att hans heder hade tagits ifrån honom. Det var så han såg på det. Det gick helt enkelt inte för honom.

Under tiden som gått, där anmälningar och utredningar har löst av varandra, har bröderna haft tät kontakt.

– Vi har hörts varje dag. Även om han har varit upptagen och det inte har gått att ringa honom så har vi hörts på sms.

Samtidigt vittnar Jan Löfving om att storebrodern generellt mådde väldigt dåligt över hur situationen över tid hade utvecklats.

– Mats var en person som inte tog saker lätt. När han gick in i något så gjorde han det med hela sin själ och att vara anklagad för de här sakerna tog otroligt hårt på honom.

Jan Löfving berättar om hur hans annars glada och positiva storebror förändrades och blev allt mer lågmäld.

– Han blev en helt annan person och bror än den som jag har känt hela mitt liv. Han mådde jättedåligt över att vara ifrågasatt på ett sätt som för honom kom från en helt annan värld. Mats var inte jätteöppen med sina känslor men när det här hände så började han prata mer om det. Han var väldigt glad att vi fanns där för honom. Det uttryckte han på ett sätt som han aldrig gjort förut.

Hur mycket delade han med sig av?

– Jag kände att han var ärlig och att jag fick hans version av vad som hänt. Av vad han upplevde var sant och inte.

Hur var det som familj att se honom förändras?

– Både han och vi i familjen hade aldrig några problem med själva granskningen som sådan. Mats var en offentlig person och förtroendet för honom och myndigheten är en grundpelare i hela konceptet. Det är det även för honom. Återigen, Mats kan ha gjort fel, men detta har fått sådana proportioner att det är helt utanför rimlighetens gränser.

Vad var det ni upplevde var orättvist i rapporteringen?

– Det har varit mycket fokus på definitionen av vad ett förhållande är eller kan vara. Det är nog det vi har reagerat på mest. Hur en sådan sak kan göra att allt annat, hans tidigare gärningar och vad han gjort för Polismyndigheten och svenskar i allmänhet, hamnat helt i skymundan.

Vad var Mats inställning till relationen?

– I hans mening så var det ingen relation, vilket båda två har sagt att det inte var. Därav hans svar till rikspolischefen Anders Thornberg när han får en direkt fråga om detta.

Mats Löfving hittades död i sitt hem i onsdags.

”Lämnade Mats helt ensam”

Men det som upprör Jan Löfving mest är polisledningens hantering av saken.

– Mats har flera vänner och kollegor inom myndigheten som har varit ett jätteviktigt stöd för honom. Men när det kommer till det officiella stödet har det varit under all kritik. Jag upplever att det rått total avsaknad av stöd från polisledningen och att man lämnat Mats helt ensam.

I den mån exempelvis högre chefer har hört av sig har det skett i utfrågande syfte, menar Jan Löfving.

– Jag upplever inte att polisledningen har försvarat honom utåt utan att det har varit andra agendor som rått. I den mån någon chef har hört av sig så har det inte varit något genuint stöd utan med baktanke och i syftet att fråga om datum eller årtal. Just det vet jag tog extra hårt på honom.

Gällande stödet från rikspolischefen Anders Thornberg anser Jan Löfving att det varit en ”total katastrof”.

– Jag upplever att han har agerat utifrån en egen agenda. Mats lojalitet mot Anders har dock varit 180 procentigt.

Enligt Jan Löfving har ingen ur polisledningen heller personligen hört av sig till familjen efter dödsbeskedet.

– För mig är det helt obegripligt och extremt oprofessionellt med tanke på det som har hänt.

I samband med att utredningen kring misstankarna om jäv var klar presenterades den muntligt för Mats Löfving. Han och Jan Löfving hördes dagen efter på telefon.

– Jag upplevde att han var ganska glad och lättad då det framgick att han inte hade gjort något fel gällande Linda Staafs anställning och att de fyra besluten ansågs riktiga.

Sista telefonsamtalet

Dagen efter hölls en presskonferens där den särskilde utredaren Runar Viksten presenterade sina rekommendationer kring Mats Löfvings framtid. Bröderna hördes som hastigast på telefon efteråt.

– Mats hade tittat på presskonferensen tillsammans med några kollegor i polishuset. Efteråt skulle han ta tåget till Norrköping. Jag sms:ade honom efter samtalet och bad att han skulle ringa när han klivit av tåget. Men det gjorde han aldrig.

Samtalet med storebrodern skedde efter den första presskonferensen på onsdagen. Jan Löfving var troligtvis den sista som pratade med Mats Löfving, bara några timmar innan han dog.

– Det kändes som att han var lite uppåt. Att han fått bekräftat att besluten i sak var riktiga. Men när jag fortsatte att ringa och det tutade upptaget i flera timmar började jag ana oråd. Även övriga familjen fick inte tag i honom.

Vid 23-tiden på onsdagskvällen gick polisen ut och meddelade att Mats Löfving hittats död i sitt hem.

– De kunde ganska snabbt konstatera att det var illa, säger Jan Löfving som inte vill säga mer än så om broderns död.

För honom och familjen återstår nu en enorm saknad, men även en ilska och frågetecken kring det som hänt och hanteringen kring det.

– Mats identitet var polis. Förutom sin familj var polisyrket det han brann mest för. För mig är det helt obegripligt hur man kan stå på en presskonferens och säga att någon bör få sparken. Jag tror han kände att hela hans karriär var över i den stunden. Att han förstod att om det blir på det sättet så kommer han aldrig kunna vara den polis han vill vara.

Jan Löfving: ”Jag upplever att det rått total avsaknad av stöd från polisledningen”

Ville skaffa lantställe

Jan Löfving förklarar att det framförallt var ifrågasättandet av yrkesrollen som skavde mest för Mats.

– Jag tror han kände att han förlorat sitt anseende som polis. Jag tror inte han hade problem med att det var privata saker som kom upp utan det var just det att han blev ifrågasatt utifrån sin professionella yrkesroll. Jag tror att han hade extremt svårt att acceptera det.

Vad drömde Mats om efter polisyrket?

– Eftersom han lagt ned sin själ i jobbet så ville han ägna mer tid åt barn och barnbarn. Mats var en väldigt sparsam och jordnära person som inte satsade så mycket på sig själv utan gick omkring i sina gamla utnötta joggingskor. Men jag vet att han pratade om att han ville bosätta sig i Norrköping i en trevlig lägenhet, och att han hade tankar om ett lantställe i skärgården och kanske en ordentlig bil.

– Men nu blev det aldrig så.

Vad har tagit hårdast på dig i allt detta?

– Det är hur extremt illa Mats har farit av allt och den förändring han genomgick. Från att ha varit den här extremt professionella, självsäkra, driftiga och orädda polismannen till att bli helt nedmonterad och sviken. Som han själv uttryckte det: de har tagit min heder ifrån mig.

– Mats har även varit extremt bekymrad över vad vi i familjen skulle tycka och tro om allt som sades och skrevs om honom. Men vi har hela tiden sagt att det enda vi bryr oss om är honom. Att han ska må bra. Och så slutar det så här.

Familjen har valt att göra en intervju med Aftonbladet och vill via artikeln meddela att man kommer att tacka nej till övriga intervjuförfrågningar.

Aftonbladet har varit i kontakt med rikspolischef Anders Thornberg som låter hälsa att ”samtalen kring stödet för Mats Löfving vill Polismyndigheten föra direkt med de anhöriga”.

Följ ämnen i artikeln