Mats Löfvings barn om sorgen: Förlorat vår pappa

Berättar i öppet brev: Han var vår stora förebild

Publicerad 2023-02-24

Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades död i sitt hem i onsdags – 61 år gammal.

I ett öppet brev – publicerat på Aftonbladet – berättar nu hans två vuxna barn om sorgen efter att ha förlorat sin pappa.

”Sorgen över att förlora vår pappa på det här sättet är obeskrivlig. Vi har under hela vårt liv sett honom hantera sin enorma arbetsbörda helt outtröttligt med drivkraften att skapa ett bättre samhälle för alla. De privata uppoffringar han har behövt att göra går ej att sätta i ord.

Det lyste i ögonen på honom varje gång han pratade om det operativa polisarbetet. Han vill fånga bovar, inget annat. Den senaste tidens drev mot honom har varit totalt hänsynslöst och polisledningens uteblivna personliga stöd är för oss oförlåtligt. Otaliga gånger har vi sett honom ställa sig längst fram och ta smällar för sina kollegor, inte minst för flera personer inom den hösta ledningen, ingen var beredd att göra detsamma tillbaka.

Vi har full respekt och förståelse för att vår pappa inte gjorde alla saker korrekt, men detta hade kunnat hanteras på ett betydligt bättre sätt från polisledningens håll. Det straff han tog, med berövad heder och identitet, står inte alls i relation till de fel han gjort.

Pappa, du har alltid varit vår stora förebild, mentor och stöttepelare i livet. Vi kommer alltid älska dig och hysa en enorm respekt för allt du uträttat inom polisen och som förälder. Vi måste nu acceptera ett oändligt tomrum och dina två barnbarn tvingas växa upp utan sin farfar, helt i onödan”.

Familjen har valt att göra en intervju med Aftonbladet och vill via artikeln meddela att man kommer att tacka nej till övriga intervjuförfrågningar.

Aftonbladet har varit i kontakt med rikspolischef Anders Thornberg som låter hälsa att ”samtalen kring stödet för Mats Löfving vill Polismyndigheten föra direkt med de anhöriga”.

Mats Löfving.

Följ ämnen i artikeln