Kollegornas sorg efter Löfvings död: ”Gått för långt när detta händer”

Publicerad 2023-02-23

Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades död på onsdagen.

Bland kollegor har beskedet väckt stor sorg.

– Nu blev det så här och det känns väldigt olustigt, säger lokalpolisen Viktor Adolphson.

Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades död i sitt hem i Norrköping under onsdagen.

Beskedet om hans död kom bara timmar efter att utredaren Runar Viksten presenterat sina slutsatser i ärendet gällande Löfving och Linda Staaf.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

För kollegorna kom beskedet om regionpolischefens död som en chock, och under torsdagsmorgonen har flera uttryckt sin sorg bland annat på Twitter.

En av dem är polisen Viktor Adolphson, som twittrar under namnet ”YB Södermalm”.

– Det är såklart väldigt tragiskt, inte minst för hans anhöriga och vänner men även för oss inom poliskåren, att en polis går bort under de här omständigheterna, säger han till Aftonbladet.

”Chock och förstämning”

Han berättar att han och kollegorna fick beskedet om bortgången i samband med att de var ute på jobb under onsdagskvällen.

– Det är klart att det blev både en chock och förstämning. Han var min och mina kollegors högste chef, så det är klart att många känner sig nedstämda och bedrövade när något sådant här händer.

Polisen Viktor Adolphson.

Viktor Adolphson konstaterar att det trots skriverier och utredningar ändå funnits förtroende för Mats Löfving som chef.

– Jag har alltid tyckt att han har varit en trevlig och resonabel man och mitt intryck är att han var en kompetent och bra chef. Han visste exempelvis vem jag var och hälsade alltid när man möttes, även på oss som var längst ned i kedjan.

– Det tycker jag är en styrka som chef.

Då det fortfarande råder oklara omständigheter kring dödsfallet, vill Viktor Adolphson inte uttala sig om polisledningens eventuella ansvar.

Katharina von Sydow.

”Inte tid att peka finger”

– Jag har inte den inblicken och kan för lite om ärendet för att kunna uttala mig eller spekulera om vem som kan ha gjort fel. Jag kan bara konstatera att det har gått för långt när detta blir resultatet.

Under torsdagsmorgonen medverkade Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow i P1-Morgon, där hon förklarade att man stöttat Mats Löfving under de senaste månaderna.

– Eftersom han var vår medlem har vi stöttat honom under den här processen, medmänskligt stöttat.

Vidare säger hon att det är viktigt att man visar respekt för människor.

– Det är jättemånga tankar kring hur alla människor kan göra fel, men man är fortfarande en människa och konsekvenserna får aldrig bli så stora. Man kan kritisera det personen gjort, men låta bli att kritisera människan. Man måste skilja på sak och person, säger hon.

Även Viktor Adolphson konstaterar att konsekvenserna har blivit för stora.

– Nu blev det så här och det känns väldigt olustigt. Samtidigt tycker jag inte att tiden för att peka finger och anklaga är nu. Den tiden får komma sen.

Klockan 12 höll Polismyndigheten en tyst minut för Mats Löfving. Alla polishus i landet flaggade även på halv stång.

Följ ämnen i artikeln