Nu kommer regnet – överallt

Uppdaterad 2023-08-06 | Publicerad 2023-08-05

Bara regn hos dig?

Knappast.

De närmaste dagarna öppnar sig himlen över hela Sverige.

Juli har bjudit på regnigt sommarväder på många håll.

Och nu blir det ännu mer.

På söndagskvällen kommer ett kraftigt regnväder in från sydost och rör sig norrut. Enligt SMHI kan det komma över 70 millimeter regn på ganska kort tid.

SMHI har utfärdat en gul varning över hela Götaland och östra Svealand upp till Gävle, från klockan 18 på söndagskvällen till tidigt på måndagsmorgonen.

Varmluft från söder och kall luft från norr väntas krocka över Sverige på måndag.

Under måndag och tisdag drar regnovädret norrut. En gul varning täcker hela södra Norrland och nordvästra Svealand från midnatt på måndagen fram till tisdagskvällen.

– Det kan vara rätt stor lokal variation. Var det kraftigaste regnet och skurarna hamnar är fortfarande för tidigt att säga något om, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

”Kommer troligen ställa till det”

Vad man kan säga är i alla fall att hela landet kommer få det blött de närmaste dagarna.

– Även om det inte är på varningsnivå överallt är det ändå rätt så omfattande, det kan jag tycka sticker ut. Det är mycket regn som berör en stor del av hela landet.

Gul varning över stora delar av Sverige.

Prognosen kan komma att ändras snabbt och därför är det bra att hålla sig uppdaterad om varningsläget där man befinner sig.

– Någonstans kommer vädret troligen att ställa till det, men var eller när är osäkert, säger Sofia Söderberg.

Vid en gul varning finns risk att trafiken går långsammare på grund av översvämmade vägar. Källare och dagvattensystem kan svämmas över.

– Man ska vara medveten om att det finns risk att det kan komma mycket regn i mitt område. Sen är det ju väldigt olika hur man förbereder sig. Men om man till exempel ska stänga sin sommarstuga är det bra att vara medveten om att det finns en risk.

Röd varning för höga flöden

Det har också utfärdats varning för höga flöden i sydvästra delen av Värmlands län, norra delen av Västra Götaland län samt ett område kring Vättern och sydväst om Vänern.

Varningen gäller från midnatt på måndag och innebär att det är extremt höga strömhastigheter i vattendragen. Det är flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.

Följ ämnen i artikeln