Finska superlågtrycket rullar in med skyfall och åska

SMHI: ”Risk för tromber och hagel”

Uppdaterad 2023-08-05 | Publicerad 2023-08-04

Det finska superlågtrycket drar in över Sverige i början på veckan.

– Det kommer att bli kraftigt regn och kraftiga åskskurar. Hela landet berörs säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Finländarna varnas för ett superlågtryck i början på nästa vecka.

”Det liknar ingenting jag har sett under mina 15 år som meteorolog”, skriver meteorologen Joanna Rinne på finska Forecas hemsida.

Meterorologen Emelie Karlsson på SMHI säger att det kraftiga lågtrycket kommer att dra fram över hela Sverige, från söder till norr.

Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Det börjar komma in under senare delen av söndagen och passerar upp över landet på måndag och tisdag. I norr kan del ligga kvar även på onsdag.

Lågtrycket bildas när varm luft söderifrån möter kyligare luft från Atlanten.

– Det ser ut att komma mycket nederbörd och bli ganska blåsigt. Vi kan inte ännu säga om det kommer upp i stormvindar, men blir kommer att blåsa ordentligt.

– Var de största nederbördsmängderna hamnar är också svårt att säga så här långt på förhand, men det kommer att bli del kraftregn och kraftiga åskskurar, säger Emelie Karlsson.

På måndag väntas den varma luften söderifrån och den kalla luften norrifrån att kollidera över Sverige.

Kan bli tromber

Lokalt kan även hagel och tromber bildas.

– Ju kraftigare åskskurar desto större risk för hagel och tromber. Lokalt kan det även bli skyfallsliknande regn, säger Emelie Karlsson.

Tromb drog in över Oslo.

– Det kommer sannolikt att komma vädervarningar framöver för kraftiga regn. Det är stor skillnad för konsekvenserna beroende på var den största regnmängden faller. Om det regnar över Östersjön eller i glesbygd blir påverkan mindre än om regnet faller över en storstad med mycket asfalt och större risker för översvämningar, säger Emelie Karlsson.

Kommer det att bli sommarväder sedan, eller är det slut nu?

– Det är svårt att säga. I andra halvan av nästa vecka kan vi få se en tillfällig stabilisering men det är lite tidigt att säga, säger Emelie Karlsson.

Gul varning över stora delar av Sverige.
Kraftiga åskskurar väntas dra in i början på veckan.

Följ ämnen i artikeln