Larmet: Kackerlackor invaderar svenska hem

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2014-08-27

Världens äldsta insekt problem i Sverige

De smutsar ner, förökar sig snabbt och upplevs som obehagliga – nu invaderar de svenska hem.

Problemen med kackerlackor ökar explosionsartat, visar nya siffror från saneringsföretagen.

Men lugn, det finns gott om tips för att undvika dem.

Världens äldsta skadedjur, kackerlackan, har blivit allt vanligare i Sverige. På fyra år har antalet saneringar av kackerlackor ökat med 600 procent. Det visar nya siffror som försäkringsbolaget Trygg-Hansa tagit fram tillsammans med saneringsföretaget Nomor, skriver Metro.se.

Ökar snabbt

– Vi ser en parallell, explosionsartad ökning av kackerlackor och vägglöss. Efter att knappt ha funnits i Sverige sedan 50-60-talet dök de båda upp i början av 2000-talet, och sedan dess har de ökat oerhört snabbt, säger Håkan Franzén, hus- och hemexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Även Anticimex ser liknande mönster. Förra året gjordes över 8000 kackerlacksaneringar. Det är en explosionsartad ökning sedan 2006.

– Vi ser en stadig ökning i hela landet, det är främst i flerfamiljshus som de har ökat. I år är vi redan uppe i 7000 saneringar, säger Sven Jeppson, leveransansvarig på Anticimex.

I livsmedelsförpackningar

Den främsta orsaken till ökningen av kackerlackor är att vi reser mer och att vi får med oss dem i livsmedelsförpackningar.

– Vi köper oftare hem exotiska livsmedel som importeras från utlandet, därmed finns risk för att det finns kackerlackor i, säger Sven Jeppson.

Kackerlackorna är extremt snabba och rör sig oftast nattetid. De sprider sig snabbt och trivs bra på fuktiga platser i hemmet. Därför är det viktigt att dem upptäcka i tid.

Kan utgöra hälsorisk

– Det gäller att hålla rent hemmet. Ha främst regelbunden koll i kök och badrum, dra fram spisen och rengör med jämna mellanrum, tipsar Jeppson.

Kackerlackan kommunicerar med dofter och speciella feromoner som kan framkalla allergiska reaktioner för många människor. Men den kan också sprida virus och bakterier.

– Doften kan människor må dåligt av. Kackerlackan i sig är inte farlig men teoretiskt sett kan den, precis som flugor, föra med sig sjukdomar eftersom den finns på platser med mycket bakterier, till exempel runt toan.

TV-bilderna kommer från programmet Råttjägarna som sänds på Kanal 5 på onsdagen klockan 20.00.

Så slipper du kackerlackorna!

Förebyggande tips för att undvika kackerlackor i hemmet

Förvara livsmedel i tättslutande behållare

Töm soppåsen ofta så att inte lukten av mat drar till sig insekter

Undvik att låta husdjurens mat stå framme för länge

Se upp för fuktskadade områden i ditt hus, där trivs nämligen kackerlackorna

Sprid inte ut dina kläder på hotellrummet när du är ute och reser, och lägg inte

väskan på golvet

Brukar du köpa mat med dig hem när du är utomlands; var extra uppmärksam så

att du inte även får kackerlackor med dig hem

Källa: Trygg-Hansa

Hur blir jag av med kackerlackorna?

Kackerlackorna får man bäst bukt med genom att kombinera en klisterfälla med rödcederträ och rödcederolja som man sprejar längs med golvlister, skåp och överallt där kackerlackan kan tänkas husera. Rödcentern är ett 100-procentigt ekologiskt medel. Medan vi människor ofta tycker att rödcederträoljan doftar gott, tycker kackerlackan väldigt illa om doften och lämnar därför ditt hem. Ibland kan också kemisk bekämpning vara nödvändig.

Allt vanligare i Sverige

Kackerlackorna syns sällan, eftersom de är extremt snabba och rör sig nattetid. De trivs på varma mörka platser i exempelvis restaurangkök, bagerier, livsmedels­industrier, bryggerier och tvättinrättningar. De kan följa med in i våra bostäder med en resväska eller när vi hämtar hem mat, för att sedan sprida sig vidare i

fastigheten via rör och elledningar.

Källa: Anticimex

Ohyra i hemmet ett växande problem

Symptom: DET KLIAR

Djurloppor

Vad är det för kryp? Djurloppor behöver sitt värddjur för att föröka sig, men de kan bita även människor. En loppa blir 2-4 mm lång. Loppor är inte samma sak som huvudlöss.

Så drabbas du: Du får bett som ofta kliar.

Så kommer de in: Lopporna vi drabbas av i Sverige finns oftast på djur som lever utomhus. Lopporna hamnar på oss när vi är utomhus (t ex kan vi få fågelloppor på oss när vi krattar löv), eller så blåser de in genom ett öppet fönster, eller så bär ett husdjur med sig loppor från ett annat djur (t ex fågel), eller så har husdjuret själv drabbats av loppor.

Talande tecken: Får du betten runt fötterna och på smalbenen är det troligt att det är loppor. Får du betten när du sover är det svårt att veta om det är vägglöss eller loppor. Bägge kan ge flera bett på rad, och hur mycket de kliar, rodnar och svullnar är individuellt. Loppor lämnar inte fläckar av spillning efter sig som vägglöss gör. För att vara säker på vad det är som bits måste man försöka fånga ett kryp och få det artbestämt.

Favoritmat: Blod från värddjuret, men även blod från människa går an.

Gömställen: Loppor hoppar och kan gömma sig var som helst, exempelvis i mattor, kläder och sängkläder. Har husdjuren burit in dem? Leta där djuren brukar ligga. Kan du ha fått med dig  lopporna utifrån? Leta nära kläderna du har när du jobbar i trädgården.

Så blir du av med dem: Får du inte in nya loppor  är det bara att avvakta - efter en eller ett par månader har lopporna självdött, eftersom de inte kan föröka sig utan sitt värddjur. Vill du bli av med dem direkt gäller det att städa, tvätta och dammsuga noga, speciellt på de ställen där du befunnit dig när du blivit biten. Har du husdjur bör du kolla om det är djuret som har loppor, och i så fall behandla djuret. Tänk på att djuret kanske bara bär in loppor från ett annat djur - i så fall hjälper inte en loppbehandling. Fångar du en loppa kan en biolog säga vilket djur den hör till.

Vägglöss

Vad är det för kryp? Vägglusen lever inte på människans kropp och är inte släkt med hårlusen. Den kan ha olika färg (nästan genomskinlig, ljus, rödbrun eller mörkbrun) och blir som fullvuxen 4-5 mm lång - ungefär så stor som en äppelkärna.

Så drabbas du: Du får bett nattetid - enstaka eller flera på rad.

Så kommer de in: Kommer ofta hem med bagaget när vi har varit utomlands.

Talande tecken: Titta efter deras avföring - syns som svarta prickar intill väggspringor eller på lakan. Blodfläckar på lakan kan också vara ett tecken. Ibland ser man även själva lössen, speciellt om man tänder lampan mitt i natten, kanske när man känner något obehagligt. Det är svårt att avgöra bara av själva betten om det kommer från vägglus eller något annat, exempelvis djurloppor. Bägge kan ge flera bett på rad, och hur mycket de kliar, rodnar och svullnar är individuellt.

Favoritmat: Människans blod.

Gömställen: Springor och sprickor i sängkonstruktionen eller i möbler som står nära platsen där vi sover, eller i golv och väggar nära sängen.

Så blir du av med dem: Experimentera inte med egna lösningar - problemet riskerar att förvärras och/eller sprida sig om du gör på fel sätt. Du kan heller inte svälta ut dem, eftersom de kan gå i dvala i över ett år utan att ha tillgång till mat. Här krävs proffshjälp, och ofta flera behandlingar. Kontakta genast saneringsfirma.

Symptom: NÅGOT KRYPER ÖVER GOLVET

Silverfisk

Vad är det för kryp: Små silverfärgade kryp som tar sig fram med slingrande rörelser- avlånga, silverfärgade och 10-15 mm långa.

Så drabbas du: En del tycker att silverfiskar är äckliga, men egentligen är de små renhållningsarbetare som varken sprider sjukdomar eller bits.

Så kommer de in: De kommer in med varor du har köpt eller saker du tagit med hem.

Talande tecken: Du ser dem enkelt om du tänder lampan efter att det blivit mörkt. Då ilar silverfiskarna iväg - de trivs inte i ljuset.

Favoritmat: Döda hudceller och andra organiska rester.

Gömställen: Gömmer sig på dagen i skrymslen och vrår i rum med mycket fukt - kök, badrum, tvättstugor. Kommer fram på natten.

Så blir du av med dem: Minska mattillgången för krypen så blir de färre - håll rent i de rum där de finns, t ex runt golvgrunnen och under badkaret. Sätt ut limfällor (finns att köpa hos skadedjursbekämpare).

Kackerlackor

Vad är det för kryp: Kackerlackor är sällan något stort problem i svenska hem - de tycker om värme och fukt, och därför är de vanligare i till exempel restaurangkök och tvätterier. Den vanligaste varianten hos oss, tysk kackerlacka, är 1,5 cm lång.

Så drabbas du: Kackerlackor bits inte, men kan i värsta fall sprida sjukdomar.

Så kommer de in: Med matvaror vi tar hem, med saker vi importerar och med resväskor vi har med oss från utlandet.

Talande tecken: Det rasslar på natten, och du känner ibland en skarpt illaluktande doft från sekretet de utsöndrar. Du får ganska enkelt syn på själva kackerlackan, speciellt om du tänder lampan när de kommit fram i skydd av mörkret.

Favoritmat: Kackerlackor äter nästan vad som helst. Det finns alltid tillräckligt med mat för en kackerlacka i en normal bostad.

Gömställen: Dagtid trycker de i springor och vrår, helst där det är mörkt, fuktigt och varmt.  De kan äta vad som helst men tycker bäst om mat, så köket är ett hett tips.

Så blir du av med dem: Du kan testa att hålla rent, och sätta ut limfällor. Hjälper det inte bör du kontakta ett saneringsföretag - det kan vara mycket svårt att bli av med kackerlackor på egen hand.

Symptom: NÅGON ÄTER HÅL I KLÄDERNA

Pälsängrar

Vad är det för kryp? Pälsängrar är skalbaggar - det är deras larver som ställer till skada i garderoben. Det finns flera sorter, men alla är bruna och mellan 3-6 mm långa. Deras larver är avlånga, bruna och randiga.

Så drabbas du: Klädesplagg i garderober och byråer får små oregelbundna hål. Päls och sammet kan få kala fläckar.

Så kommer de in: En art av pälsänger finns i vår svenska natur, och kan flyga in. Andra arter kan vi få med oss när vi tar hem textilier.

Talande tecken: Pälsängrar lämnar efter sig tomma, randiga larvskal som är lätta att upptäcka.

Favoritmat: Fjädrar, hår, ylle och päls, men även andra textilier och till och med matspill i exempelvis golvspringor eller kökslådor går an.

Gömställen: Pälsängrarnas larver kan finnas lite varsomhelst där de har tillgång på mat, exempelvis i golvsocklar och golvspringor. Därifrån kan de göra utflykter till garderoben för att äta på kläder.

Så blir du av med dem: Försök hitta "boet" där larverna finns - eftersom de kan flytta runt kan det vara svårt att hitta dem, men titta efter larvskal och djur och försök att spåra dem. Städa extra noga där. Städa hela garderoben. Lägg angripna kläder i frysen i ungefär en vecka. Du kan också testa att tvätta kläderna i minst 60 grader, eller värmebehandla dem (minst 60 grader) med torktumlare eller strykjärn. Låt inte kläder bli liggande i åratal - töm garderober och byråer då och då och håll dem välstädade.

Malfjärilar

Vad är det för kryp? Malen är en liten fjäril, 12-14 mm stor, gul- eller gråfärgad. Det är deras  larver som äter på kläderna. 

Så drabbas du: Dina klädesplagg får små oregelbundna hål. Päls och sammet kan få kala fläckar.

Så kommer de in: Det finns arter av mal i vår svenska natur, som kan flyga in. Andra arter kan vi få med oss när vi tar hem textilier.

Talande tecken: Små fjärilar fladdrar omkring i och nära garderoben. Letar du kan du hitta kokonger med spunna trådar i närheten av de angripna kläderna.

Favoritmat: Ylle och päls, men även andra textilier går an.

Gömställen: Mörka, undanskymda platser nära de angripna kläderna. Malfjärilarna är ganska bofasta och flyttar inte omkring som pälsängrar gör.

Så blir du av med dem: Försök hitta "boet" där larverna finns - ta bort alla kokonger och larver och städa extra noga där. Städa hela garderoben. Lägg angripna kläder, och helst alla kläder i riskzonen (ylle och päls), i frysen i ungefär en vecka. Du kan också testa att tvätta kläderna i minst 60 grader. Låt inte kläder bli liggande i åratal - töm garderober och byråer då och då och håll dem städade.

Symptom: DET ÄR LARVER/TRÅDAR I MATEN

Mjölbaggar och plattbaggar

Vad är det för kryp? Både mjölbaggar och plattbaggar har ljusa larver som blir till små 5 mm svarta skalbaggar. De ser lite olika ut, men besvärar oss på ungefär samma sätt.

Så drabbas du: Du ser ljusa larver eller små mörka skalbaggar i exempelvis mjölet eller brödet, eller krypande i kökslådor och köksskåp. Ibland blir de så många att det myllrar.

Talande tecken: Ibland får angripet mjöl en skarp lukt, som mjölbaggar utsöndrar.

Favoritmat: Torra specerier - mjöl, pasta, bröd, gryn, frön (även fågelfrön).

Gömställen: I specerierna de tycker om att äta. Plattbaggarna trivs speciellt bra där det är varmare än normalt, exempelvis i överskåpet över kylskåpet.

Så kommer de in: Från matvaror du köpt hem, eller från någon granne.

Så blir du av med dem: Hittar du dem i en enda vara kan du lägga varan i en plastpåse och sedan frysa den i några dygn, och sedan kasta den. Hittar du skalbaggar krypande fritt måste du försöka hitta de matvaror där larverna är, och slänga dem. Håll rent i skafferiet och förvara torra specerier i slutna behållare. Då kan du fortfarande få in nya baggar, men du minskar risken för spridning.

Mottfjärilar

Vad är det för kryp? Det finns många olika arter. Larverna är ljusa och 9-20 mm långa, fjärilen är oftast blekgrå och 12-24 mm över vingarna.

Så drabbas du: Mottfjärilarnas larver äter på mjöl och andra matvaror hemma hos dig.

Så kommer ohyran in:  Från matvaror du köpt hem.

Talande tecken: Du märker att små fjärilar fladdrar omkring i köket. Dessutom ser du konstiga trådar och vaddliknande klumpar i mjölet eller i påsen med nötter.

Deras favoritmat: Torkad frukt, nötter, mjöl.

Gömställen: I specerierna de tycker om att äta.

Så blir du av med dem: Följ fjärilarna och leta efter trådar för att hitta larverna. Töm skafferiet och dammsug noga. Släng angripna varor (efter att ha lagt dem i plastpåse som du fryst i i ett par dagar, för att minska spridningen).  Håll rent i skafferiet och förvara torra specerier i slutna behållare.

Symptom: DU ANAR ATT NÅGON ÄTER PÅ HUSET/MÖBLERNA

Hästmyra

Vad är det för kryp? Hästmyran är vår största svenska myra, 6-18 mm lång. Den finns i naturen och bygger bon i stubbar och trä. Träet är deras byggmaterial och platsen där de bygger sina samhällen.

Så drabbas du: Väljer hästmyran att bygga bo i virket som ditt hus är byggt av kan husets ta mycket stor skada.

Så kommer de in: De promenerar in från naturen, där de lever naturligt.

Talande tecken: Stora myror rör sig inne i huset eller i anslutning till huset. Ibland kan man se spånhögar, eller höra rassel i träet.

Favoritmat: De äter insekter och annat ute i naturen. Även om de byggt bo i huset vandrar de alltså ut för att äta. Inne i huset gillar de socker och sötsaker.

Gömställe: Denna art trivs när det är fuktigt och varmt - leta i rötskadat virke och trä som finns nära värmekällor, t ex bakom kyl och spis. De är mest aktiva på natten.

Så blir du av med dem: Titta vart de tar vägen. Öppningarna de kilar in i kan vara synliga, men de kan också vara dolda. Misstänker du att myrorna byggt bo i huskonstruktionen bör du genast kontakta en saneringsfirma - myrorna kan orsaka stora skador på huset. Har du drabbats av husmyror bör du även se över fuktsituationen i huset, eftersom myrorna aldrig bygger bo där det är torrt.

Strimmig trägnagare - "trämask"

Vad är det för kryp? Det finns många arter av trägnagare, som är en skalbagge som blir 2-4 mm stor. Det är larverna som kallas trämask. De komer in i veden som ägg, och kläcks sedan till larver. Sedan förpuppas de och blir till skalbaggar som gnager sig ut genom så kallade flyghål.

Så drabbas du: Larverna angriper hus, möbler, andra saker av trä samt böcker.

Talande tecken: Borrmjöl samlas vid möbeln eller virket. Här och var bildas flyghål, som är runda och ca 2 mm i diameter. 

Favoritmat: Fuktigt trä.

Gömställe: Trä med förhöjd fuktighet.

Så blir du av med den: Kan du sänka fuktigheten blir du av med den strimmiga trägnagaren, eftersom den kräver hög fuktighet för att klara sig. Det är alltså ingen fara att ta  in möbler med pågående eller tidigare angrepp av strimmig trägnagare till en bostad med normaltorr inomhusmiljö. I en torr miljö kan gnagarna inte överleva och därmed inte heller sprida sig. Förr trodde man att angrepp av strimmig trägnagare tydde på att en begagnad möbel var riktigt gammal, men det stämmer inte.

Husbock

Vad är det för kryp? Husbocken är en skalbagge som inte förekommer i norra och västra Sverige, utan bara söder om Dalälven, längs hela östkusten, på Öland och Gotland, och i hela Skåne. Varför den bara finns i de områdena är inte känt. Larverna kläcks från ägg inne i träet, där långa slingrande gångar bildas när den äter sig fram. Så småningom blir larverna skalbaggar som gnager sig ut genom så kallade flyghål.

Så drabbas du: Huskonstruktionen kan få omfattande skador - gäller även torrt trä. Ibland syns inget på utsidan - trots att husbocken urholkat träet på insidan.Var uppmärksam, och se till att du är försäkrad om du köper ett hus i ett område där husbocken finns.

Så kommer de in: De finns i naturen, och söker sig till trä för att hitta föda.

Talande tecken: Du kan se ljust trämjöl, eller flyghål som är 5-8 mm stora, eller så hör du att det gnager.

Favoritmat: Husbocken äter enbart gran och furu - även torrt trä.

Gömställen: Djupt inne i träet. Husbockens larver brukar inte hålla till nära ytan.

Så blir du av med den: Ta reda på var angreppen finns, och ring genast en saneringsfirma.

Källa: Anticimex, Foto: Lennart Falk.

Följ ämnen i artikeln