Bananflugor och vägglöss invaderar - skydda dig.

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2017-08-18

Bananflugan älskar när frukten blir dålig och jäser. Vägglusen följer med dig hem efter en resa eller flytt.

Bananflugor är bara irriterande medan den andra kan orsaka mycket skada både för kroppen och hemmet.
Nu börjar högsäsongen för bananflugor och vägglöss.
– Leta efter insekter och spår. Du får agera lite som CSI, det finns olika ledtrådar, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, om hur du kan upptäcka vägglöss.

Den börjar i augusti och eskalerar i september. Invasionen av bananflugor och vägglöss i hemmet är en lika otrevlig upplevelse varje år. Och det är lätt att drabbas.

Även om bananflugor inte utgör någon direkt skada är de irriterande. På bara en vecka kan du få besök av hundratals, då det enbart tar åtta dagar för ett ägg att utvecklas till en fullvuxen fluga. En hona kan lägga upp till 500 ägg, enligt Anticimex.

Se upp för urdruckna burkar

Den höga temperaturen i kombination med luftfuktighet gör att bananflugorna trivs under rötmånaden. Frukt som lämnas framme som ruttnar och jäser är det ultimata lockbetet.

– Det kan också räcka med den där konservburken eller ölburken du glömmer att skölja ur, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

För att få bort problemet återstår bara att plocka bort, slänga och göra rent.

Betydligt svårare är det att tampas med vägglöss, som också frodas i augusti och september när folk kommer hem från resor och studenter flyttar till nya boenden.

Vägglössen frodas allt mer

Här är det nästan omöjligt att få bort problemet själv om du väl har drabbats. Antalet saneringar av vägglöss har ökat kraftigt de senaste tio åren.

Förra året utförde Anticimex närmare 15 000 saneringar av boenden som hade vägglöss, jämfört med drygt 1 000 stycken 2006.

– Det kommer mer när vi reser och flyttar resväskor och möbler mellan olika ställen. Det har också skett en metodförändring. När man sanerade tidigare sprutade man högt och lågt på alla insekter som fanns, men nu är det mer inriktat på skadedjuret som du sanerar. Det har blivit en ökad resistens och de är motståndskraftiga mot saneringsmedel. Ju fler skadedjur vi får desto mer ökar spridningstakten, säger Håkan Kjellberg.

Så bör du packa upp resväskan

Är du ute och reser menar han att du bör undvika att lägga din resväska på eller under sängen.

– Lägg den en bit därifrån. Kika också under madrassen och under sängen och titta efter de svarta prickarna som är vägglössens avföring.

Vägglusen själv ser ut som en äppelkärna, liten och mörk. Den går faktiskt att se, men då den växer i fem olika stadier kan den vara svår att upptäcka innan den är helt fullvuxen.

Ska du packa upp din väska hemma efter en resa är det bäst att göra det i badrummet.

– Där är det bra ytskikt och väta. Då kan vägglusen inte springa därifrån och det är lättare att upptäcka dem där. Det är bäst att plocka upp i ett badkar, som har en slät yta.

”Väldigt lömskt”

Råkar du ha en stor frys kan du också plasta in väskan och lägga den i frysen för att döda eventuella löss.

När du som student flyttar in i ett andrahandsboende kan det vara svårt att upptäcka skadedjur, säger Håkan Kjellberg.

– Du ska vara intresserad, titta runt och se hur det ser ut. Är det bra rengjort, bra underhållning och ser det okej ut i vrår och små hål? Ur ett skadedjursperspektiv är det viktigt med just områdena runt sängen.

Det kan dröja flera veckor innan du upptäcker att du har vägglöss hemma. Blir du stucken av en vägglus kan du få en allergisk reaktion, som kan visas upp till 14 dagar senare i form av klåda och röda utslag på kroppen. Men det är inte alla som får en sådan här reaktion.

– Det är väldigt lömskt. Du får leta efter de röda prickarna och insekten i sig. Du får undersöka vad det är som gör att du får de här sticken. Leta efter insekter och spår. Du får agera lite som CSI, det finns olika ledtrådar.

Så skyddar du dig mot vägglöss

  • Köper du begagnade möbler eller flyttar till nytt boende, var uppmärksam – titta särskilt i vrår och små hål
  • Förvara inte din resväska öppen på golvet, på eller under sängen när du är ute och reser
  • Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem
  • Packa upp saker i badrummet
  • Tvätta kläder i 60 grader
  • Lägg misstänkta föremål i frysen i minst 24 timmar

Källa: Anticimex

Så skyddar du dig mot bananflugor

  • Plocka bort och släng frukt som håller på att ruttna och rengör platsen där insekterna finns.
  • Rengör returflaskor och liknande och förvara dem slutet, i till exempel plastsäckar.
  • Kasta soporna regelbundet och håll efter komposten.
  • Rengör diskhon och golvbrunnen med en grov borste och diskmedel för att bli av med ägg och larver som kan finnas vid mynningen.
  • Får du problem med ett stort antal bananflugor, använd en bananflugefälla som finns att köpa.
  • Prova att blanda två delar äppelcidervinäger, en del sirap och en droppe diskmedel i en liten flaska. Blandningen lockar till sig flugorna som lägger ägg där och dör.

Källa: Anticimex

Följ ämnen i artikeln