Finska generalens känga till Ryssland: Hårt motstånd

Uppdaterad 2022-06-24 | Publicerad 2022-06-23

Finland skulle bjuda på hårt motstånd vid en framtida rysk attack.

Överbefälhavaren Timo Kivinen:

– Vi skulle bli en hård bit att svälja för Ryssland.

Finland har under årtionden förberett sig för ett eventuellt ryskt angrepp. Om Putin skulle gå till attack bör han förbereda sig på ett hårt motstånd från Finland.

Det säger Timo Kivinen vid den finska försvarsmakten i en intervju med Reuters.

Kivinen menar att Finland har byggt upp en stark försvarsstyrka. Han lyfter också fram finnarnas starka drivkraft till att försvara sitt land – om det skulle behövas.

– Den viktigaste försvarslinjen ligger mellan våra öron. Det har inte minst kriget i Ukraina visat oss, säger Timo Kivinen.

Finska soldater under en militärövning i västra Finland i maj i år.

Har behållt sin höga beredskap

Finlands militära beredskap är mycket hög jämfört med Sveriges som successivt har rustat ned sitt försvar sedan kalla krigets slut.

Om Turkiet godkänner ett svenskt och finskt Nato-medlemskap kommer den finska gränsen också bli försvarsalliansens nya gräns mot Ryssland.

Det är dock inget som oroar Timo Kivinen.

– Vi har systematiskt byggt upp vårt försvar för att klara den typen av krigföring vi ser i Ukraina. Med massivt bruk av eldkraft, pansarstyrkor och flygvapen.

– Ukraina har varit en svår bit att svälja för Ryssland. Det skulle även Finland bli, fortsätter han.

Generallöjtnant Timo Kivinen är överbefälhavare för Finlands försvarsmakt sedan augusti 2019.

Ryssland höjer tonläget

Det ryska tonläget mot flera länder i östra Europa har höjts markant under de senaste dagarna.

Detta efter att Litauen beslutade att förbjuda transporter av vissa ryska varor till exklaven Kaliningrad. Något som från ryskt håll har kallats för ”ett brott mot allt”.

– Vårt svar kommer inte att vara diplomatiskt utan praktiskt, säger ryska utrikesministeriets talesperson, enligt Reuters.

– Vi är redo och beredda på ett ovänligt agerande från Ryssland, svarar Litauens president Gitanas Nauseda, som inte ser någon risk för ett ryskt angrepp i närtid.

En fink ”Leopard” stridsvagn från pansarbrigaden under militärövningen Arrow 22 vid Niinisalo garnisionen i västra Finland tidigare i år.

”Kan försvinna från kartan”

Samtidigt uppger det estniska försvarsdepartementet att Ryssland utför en militärövning med simulerade missilattacker mot Estland, rapporterar Bloomberg.

En rysk helikopter kränkte nyligen estniskt luftrum. Något som tolkats som en markering inför Natos toppmöte i Madrid i slutet av juni.

Att Ryssland spänner musklerna vid gränsen till Baltikum tas inte med lika stort lugn i Estland.

Premiärminister Kaja Kallas menar att landet, under den rådande Natostrategin för Baltikum, totalt skulle utplånas från världskartan vid en rysk attack, enligt Financial Times.

– Jämför man Ukrainas storlek med Baltikum kan man konstatera att en rysk attack mot oss skulle innebära en fullständig utplåning av våra länder och kulturer, säger hon.

General Timo Kivinen tilldelades kommendörstecknet med stora korset av Kungliga Nordstjärneorden av svenske kungen Carl Gustaf förra året för sitt arbete med det finsk-svenska försvarssamarbetet.