Ryska hot efter litauiskt transportstopp

Publicerad 2022-06-21

Litauen har stoppat vissa järnvägstransporter till Kaliningrad från Ryssland.

Det har fått Kreml att se rött.

– Detta beslut är mer än allvarligt. Det är helt oöverträffat. Det är ett brott mot allt, säger talespersonen Dmitrj Peskov.

Litauiska myndigheter har efter EU-beslut förbjudit ryska varor som ligger under sanktioner till följd av kriget i Ukraina att transporteras genom litauiskt territorium.

Detta eftersom den enda järnvägen mellan Ryssland och Kaliningrad går via just Litauen.

Det handlar om exempelvis kol, metall och byggmaterial, skriver Sky News.

”Brott mot allt”

Det har fått Ryssland att rasa – och börja hota Litauen.

– Detta beslut är mer än allvarligt. Det är helt oöverträffat. Det är ett brott mot allt, sa Kremls talesperson Dmitrj Peskov i går.

Under gårdagen kallades Litauens högsta diplomatanställda upp till ryska utrikesdepartementet, och meddelades att agerandet bedömdes som ”öppet hotfullt”. Även EU:s ambassadör i Moskva ska kallas upp under tisdagen, enligt Reuters.

Ryska UD skrev också i ett pressmeddelande:

“Om godstransporten mellan Kaliningradregionen och resten av Ryssland via Litauen inte helt återställs inom snar framtid kommer Ryssland att agera för att skydda sina nationella intressen”.

Kremls talesperson Dmitrj Peskov.

”Inte särskilt oroliga”

Från litauiskt håll tar man dock det hela med ro.

Utrikesminister Gabrielius Landsbergis sa i går:

– Det är inte Litauen som gör något: det är europeiska sanktioner som trädde i kraft 17 juni. Detta görs i linje med EU-kommissionen och enligt kommissionens riktlinjer.

Den litauiske parlamentsledamoten Laurynas Kasciunas tar också uttalandet med ro.

– Vi är inte särskilt oroliga för ryska hot. Kreml har väldigt få alternativ för att kunna hämnas, säger han och fortsätter:

– Ett militärt svar är högst osannolikt för Litauen är medlem i Nato. Om det inte vore fallet hade de säkert övervägt det.