Löfven: M-budgeten farlig för Sverige

Publicerad 2015-10-07

Moderaterna vill skapa 37 000 nya jobb, men föreslår samtidigt nedskärningar med 26 miljarder kronor.

Statsminister Stefan Löfven menar att Batras budget skulle orsaka större klyftor och ett otryggt samhälle.

– I den situation som vi befinner oss i skulle en sådan här budget vara direkt farlig, säger han till Aftonbladet.

På tisdagen presenterade de fyra allianspartierna varsin skuggbudget till regeringens proposition. Moderaterna föreslår i sin motion bland annat ett så kallat förstajobb-avdrag som man menar ska ge lågavlönade cirka 2 000 kronor mer om året efter skatt och som ska fungera som en drivkraft för att ta jobb.

Samtidigt har man släppt idén om sänkt arbetsgivaravgift för alla under 26 år.

– Jag tycker man ska vara beredd att ompröva även gamla alliansreformer när samhället kräver det, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Socialdemokraterna har granskat Moderaternas motion och har utifrån den sammanställt vilka nedskärningar den skulle innebära. Totalt handlar det om drygt 26 miljarder kronor och Statsminister Stefan Löfven är kritisk till M-budgeten.

– Det är helt oansvarigt att föreslå så genomgripande nedskärningar i en situation när Sverige står inför så stora utmaningar, säger han till Aftonbladet.

”Moderaterna kastar löftena”

Enligt granskningen som S utfört vill M till exempel skära ned på skola, utbildning och studiestöd med nästan fyra och en halv miljard kronor. Man säger till exempel nej till en ökning av lärarlönerna.

Samtidigt vill M enligt granskningen skära ner på bostäder med nästan sex miljarder kronor.

– I valrörelsen lovade Moderaterna att göra uppehåll med sina skattesänkningar, att i stället bygga fler bostäder och skapa en bättre situation för lärarna. Nu ser vi att den nya partiledningen kastar de löftena, presenterar enorma skattesänkningar, lägger inte en enda krona på bostäderna och motsätter sig satsningar på lärarlöner. Dessutom vill de göra stora nedskärningar i sjukvården, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– I den situation som vi befinner oss i skulle en sådan här budget vara direkt farlig.

”Inte seriöst”

Stefan Löfven menar att en M-budgeten skulle innebära ett otryggt samhälle med större klyftor och stora brister i välfärden, om den skulle bli verklighet.

– Det är svårt att betrakta Moderaternas budget som ett seriöst svar på de samhällsutmaningar vi ser, säger Stefan Löfven.

Finansministern kritisk mot Moderaterna

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommenterade Moderaternas budget tidigare på tisdagen, samtidigt som de kommenterade de övriga allianspartiernas budgetmotioner.

– Vi har en borgerlighet som går i lite olika håll men i samma riktning. Det är en tydlig högersväng. Sänkt skatt och nedskärningar, säger Andersson.

Hon var särskilt kritisk mot Moderaterna och deras "förstajobbet-avdrag", vilket hon menar är att jämföra med partiets tidigare jobbskatteavdrag, nu det sjätte i ordningen.

Per Bolund skrädde inte heller orden. Han kallade i sin tur allianspartiernas budgetar för "fyra nyanser av nedskärningar".

M slår tillbaka

Moderaternas ekonomiske talesperson Ulf Kristersson tycker att Löfven har fel i sin kritik.

– Det är bara osant. Vi säger nej till deras utgiftsökningar, det är inte så att vi minskar något. Men det är klart, om man som de höjer skatten med 154 miljarder, då kan man öka i princip alla utgiftsområden, säger han.

Kristersson menar att Löfven "hanterar både ekonomin och själva beskrivningen av budgeten på ett oförsiktigt sätt".

– Det tycker inte jag är seriöst.

Hur kan det bli så olika, en budget och två helt skilda uppfattningar?

– De tycker att allt som avviker från deras egen budget är nedskärningar. Medan vi menar att vi tittar på hur verkligheten ser ut just nu och vad som är rimlig skattepolitik och rimliga utgifter. Då gör vi en helt annan bedömning av vilka skatter som jobben framförallt tål, vi vet ju alla att skattepolitiken påverkar hur mycket jobb som utförs, säger Kristersson.