Tre döda på nio timmar – ett av årets blodigaste dygn

Publicerad 2023-09-28

En 18-årig man skjuts ihjäl vid en idrottsplats, en 23-årig man står och grillar när han träffas av skott och en kvinna i 25-årsåldern sprängs till döds.

Det är facit efter det blodiga dygnet under en av de dödligaste månaderna som Sverige någonsin skådat.

JUST NU: Larm om skottlossning i södra Stockholm

Strax innan klockan sju på onsdagskvällen kommer den första pushnotisen – ytterligare en av de nästan dagliga skottlossningarna som drabbat landet de senaste veckorna har inträffat.

Utanför ett omklädningsrum vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen i Stockholm har en gärningsman öppnat eld. En 18-årig man, en lovande ung rappare, träffas av skotten.

I sociala medier sprids sedan filmer som tros visa skjutningen. I en av filmerna syns hur en person ligger på marken samtidigt som det avlossas skott mot honom från både fram- och baksätet i en bil.

Några timmar senare skickas nästa notis:

JUST NU: En död efter skjutningen i södra Stockholm

Varför 18-åringen sköts ihjäl är ännu oklart. Likaså om mordet har kopplingar till den blodiga striden mellan de två falangerna av Foxtrot-nätverket som skakat Sverige under september. Utredningen pågår för fullt och ingen är gripen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) gör ett uttalande några timmar efter mordet. Samtidigt som 18-åringen sköts ihjäl vid idrottsplanen pågick fotbollsträningar för barn och ungdomar. Flera av dem blev vittne till dådet. Statsministern beklagar att oskyldiga människor ännu en gång tvingats bli vittne till det hänsynslösa våldet.

– De här besinningslösa mördarna kommer inte sluta skjuta varandra och andra förrän vi stoppar dem. Vi kommer att jaga dem och vi kommer att vinna över dem.

Vare sig Kristersson eller någon annan vet då att inom de närmaste nio timmarna kommer ytterligare två personer falla offer för det grova våldet.

JUST NU: Man död efter skjutning i Jordbro vid midnatt – ytterligare en skadad

För 18-åringen har bara hunnit varit död i några timmar när nästa larm kommer.

Klockan är 23:54 och fyra personer har satt upp en grill i Jordbro centrum för att ha en grillfest. En av dem är en 23-årig man från Kazakstan.

Plötsligt kommer en vit pickup körande.

Den stannar till och gärningsmän öppnar eld mot den grillande gruppen. Vittnen beskriver hur grillfesten förvandlades till ”skrik och panik”.

Den 23-årige mannen avlider av sina skador, en annan man skadas av skotten.

Den vita pickupen kraschar sedan rakt in i ett hus.

Fyra personer har gripits som misstänkta för inblandning i mordet men om dödsskjutningen kan kopplas till Foxtrot-konflikten är ännu oklart.

23-åringen var helt ostraffad och enligt Aftonbladets uppgifter tros gärningsmännen egentligen ha varit ute efter någon annan.

Han blev den 11 personen som skjutits till döds i Sverige bara i september månad vilket gör det till en av de blodigaste månader på många år. Endast december 2019, då 12 personer sköts till döds, har varit värre.

Mordet i Jordbro blev även den 39:e dödsskjutningen i Sverige sedan årets start.

Men bara några timmar senare kommer ytterligare en person att dö.

JUST NU: 25-årig kvinna förd till sjukhus efter kraftig explosion i Uppsala • Vittne: ”Total förödelse”

Explosionen är så kraftig att den väcker många boende i Fullerö, utanför Uppsala, vid tretiden på natten mot torsdag.

En kraftig sprängladdning har detonerat och orsakat skador på flera kedjehus.

Men ett av husen är värst drabbat. I det hittas en svårt skadad kvinna i 25-årsåldern.

Hon förs till sjukhus men hennes liv går inte att rädda.

JUST NU: Kvinna död efter explosionen i Uppsala

Den unga kvinnan var enligt Aftonbladets uppgifter inte den tilltänkta måltavlan.

Istället ska ett grannhus ha varit målet. Där bor släktingar till Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid, men de var bortresta när explosionen inträffade.

Sprängningen tros därför vara en del i den pågående konflikten mellan Foxtrot-ledaren Rawa Majid och hans tidigare högra hand Ismail Abdo vars falangkrig där man riktat in sig på att skada och döda varandras anhöriga.

Anhöriga har beskjutits och utsatts för sprängdåd. Flera personer som inte har några som helst kopplingar till Foxtrot har skadats och dödats.

Sprängdådet i Fullerö är ovanligt. Även om det fram till den 15 september i år redan detonerat 124 sprängladdningar i Sverige så är det sällan någon skadas – och än mer ovanligt att någon dör.

Två personer är nu anhållna misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Utanför kedjehuset i Fullerö står Ghada. Kvinnan som dog här var hennes bästa vän.

– Hon har inget med saken att göra, ingen koppling till gängkriminella. Varför är det så här? Det är oskyldiga människor, vad är här som börjar hända i Sverige? På riktigt, jag förstår inte.

Minnesplats i Mälarhöjden.