Ghada vid kompisens sprängda hem: ”Vila i frid min bästa vän”

En kvinna i 25-årsåldern dödades i explosionen utanför Uppsala

Publicerad 2023-09-28

UPPSALA. En kvinna i 25-årsåldern dödades i nattens explosion utanför Uppsala.

Nu berättar hennes bästa vän Ghada om sin kompis:

– Hon har inget med saken att göra, ingen koppling till gängkriminella. Varför är det så här?

Förödelsen är enorm efter nattens explosion vid Storvreta utanför Uppsala.

Fönstren på minst två villor är helt utblåsta, glassplitter och delar av husfasader ligger på gatan. Ännu fler hus har också skadats i den kraftiga detonationen.

En kvinna i 25-årsåldern dödades i dådet. En kvinna som inte ska ha något att göra med Foxtrot-konflikten, annat än att bo granne med en anhörig till Rawa Majid, enligt uppgifter till Aftonbladet.

På förmiddagen är Ghada på plats utanför det förstörda huset, hon var vän med kvinnan som dog.

– Jag fick läsa på nyheterna på morgonen om det som har hänt här. Jag fick också höra av många vänner att det är min bästa vän som dog, säger Ghada.

Ghada berättar att familjen flyttade till Sverige för att undkomma kriget i hemlandet. ”Och nu händer det här”.

”Flyttade hit för att slippa kriget”

Hon torkar tårar som rullar nedför kinderna. Hon har inte många svar än, och berättar att hon kände sig tvungen att åka hit för att ta reda på mer.

– Jag sjukanmälde mig från jobbet och kände att jag behövde komma hit och se om det stämmer eller inte. Jag bestämde mig för att komma hit och se hur det är här.

Framför henne står husen sargade efter smällen som fick de boende att bokstavligen flyga upp ur sängarna, som fick hela grannskapet att springa ut på gatan där de möttes av panik och kaos.

– Familjen flyttade hit för att slippa krig och så du vet... och så nu det här.

Under förmiddagen knackar polisen dörr, genomför förhör samtidigt som det pågår en teknisk undersökning av polisens nationella bombskydd av brottsplatsen.

Under morgonen stängdes också all el av i området på grund av sprängattentatet.

– Jag är jätteledsen av det som hände, jätteledsen... hon har inget med saken att göra, ingen koppling till gängkriminalitet... Varför är det så? det är oskyldiga människor, vad är här som börjar hända i Sverige? På riktigt, jag förstår inte.

Hon berättar att hon och kvinnan pluggade tillsammans.

– Vi läste gymnasiet tillsammans, vi har även valt att läsa till grundskolelärare och vi tog examen i juni. Så, vi sökte även jobb tillsammans, hon har ju även börjat läsa mastersprogrammet för att bli förstelärare. Ja… Vila i frid min bästa vän.

Två män har gripits och anhållits på beslut av åklagare. De misstänkts för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.