Fem punkter om mordet på Tove, 21

Två kvinnor har åtalats för mord och brott mot griftefriden

Publicerad 2023-03-17

21-åriga Tove hittades död i Vetlanda i november.

Fem månader senare åtalas de två kvinnor som suttit häktade för mord och brott mot griftefriden.

Det här är vad som hänt i fallet med Tove.

1. Ska ha kvävt Tove till döds

Fredagen den 17 mars åtalades de två de unga tjejerna som suttit häktade för mordet på Tove, 21. Både 18-åringen och 20-åringen åtalas för mord och brott mot griftefriden.

Enligt åtalet har tjejerna tillsammans dödat Tove genom att kväva henne. 20-åringen har suttit på Tove och tagit strypgrepp på henne samtidigt som 18-åringen har hållit fast hennes armar. Enligt åklagare har kvinnorna agerat gemensamt och i samförstånd.

De två har sedan tagit Toves kropp till det skogsområde där hon senare hittades död. Där har den 20-åriga tjejen tänt eld på hennes kropp. Enligt åtalet har hon återvänt senare samma dygn och hällt brandfarlig vätska på kroppen och tänt eld på den en gång till.

21-åriga Tove försvann i Vetlanda den 16 oktober 2022.

2. Fångas på övervakningskameror

Tove anmäldes försvunnen efter en utekväll den 15 oktober. De tre tjejerna har alla fångats på övervakningsbilder på utestället Nöjet i Vetlanda, där något form av bråk uppstått.

I förundersökningen framkommer det också att de misstänkta kvinnorna och Tove har haft en långvarig konflikt sedan något år tidigare.

Klockan 01.08 skickade Tove ett sms till sin pojkvän där hon skrev att den 20-åriga kvinnan slagit henne. Den 20-åriga kvinnan hävdar å sin sida att hon ska ha blivit fysiskt attackerad av Tove.

Efter att de alla lämnat klubben har Tove och de två åtalade tjejerna bestämt sig för att gå hem till 20-åringens lägenhet för att reda ut bråket.

Tove anländer till nattklubben Nöjet.

3. Planerade att slå Tove

I förhör har den 20-åriga tjejen berättat att hon och 18-åringen planerat att slå Tove någonstans på vägen på hem. Men stämningen ska ha varit god och hon säger att det ”blev inte att vi slog henne”.

Men i lägenheten förklarar 20-åringen att Tove råkar putta till henne och hon blir återigen arg på nytt. Tove hamnar på marken och hon börjar strypa henne, samtidigt som 18-åringen håller fast hennes armar. 

Grannar har berättat att man hört kraftiga dunsar från lägenheten och en har gått dit och knackat på. Men då ingen öppnar och ljuden tystnar går grannen hem igen.

4. Lider inte av en allvarlig psykisk störning

Dagen efter, den 16 oktober, greps 18- och 20-åringen misstänkta för människorov. En stor sökinsats drog samtidigt igång för att hitta Tove. Omkring två veckor senare, i början av november, hittades Toves kropp i ett skogsområde utanför Vetlanda.

Men något specifikt motiv har inte åklagare Adam Rullman kunnat hitta.

– Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger han i ett pressmeddelande.

Varken 18- eller 20-åringen ska lida av en allvarlig psykisk störning, det framkom efter att de i höstas genomförde en liten rättspsykiatrisk undersökning, så kallad P7:a. 

5. Kvinnorna nekar till mord

De två tjejerna medger att Tove dött i lägenheten och att de flyttat på hennes kropp. Men de nekar till mordanklagelserna.

– Min klient erkänner att hon varit i ett bråk med målsägande. Efter att målsägande tagit ett strypgrepp om hennes hals har hon tagit ett kort strypgrepp på henne, säger 20-åringens advokat Clea Sangborn.

Den 18-åriga tjejen befann sig inte i samma rum som Tove och sin 20-åriga väninna, enligt hennes advokat.

– Hon har inte varit delaktig i något mord. Hon har inte ens varit i rummet där det ska ha hänt. Hon har känt sig tvingad att hjälpa till att flytta kroppen. Det har hon gjort, men ingenting annat, säger Mikael Svegfors, som försvarar 18-åringen, till TT.