Marua Ajouz mördades – ex-pojkvännen frias

Publicerad 2023-09-12

Efter 20 års utredning ställdes ex-pojkvännen inför rätta för att ha mördat Marua Ajouz. Nu frias han helt från anklagelserna om mord.

Mordet på 18-åriga Marua Ajouz har gäckat Malmöpolisen i mer än 20 år.

Några dagar innan julhelgen 2002 gick Marua hem till sin pojkvän – sen försvann hon.

Knappt ett år senare hittade några svampplockare hennes huvud i en skog utanför Malmö. 14 år senare hittade några grävmaskinister fler delar av kroppen.

– Man såg att det var en människa, en kvinna, berättade Bekim som var med och hittade kroppen.

2017 gjorde en grävmaskinist på ett bygge i Nordanå i Staffanstorp ett fasanfullt fynd. I marken låg en huvudlös kvinnokropp gömd.

Nyckelvittnets berättelse

Mordet såg länge ut att förbli ett kallt fall. Men efter 20 års utredning nådde polisen till slut ett genombrott. I januari häktades Maruas ex-pojkvän, misstänkt för mordet, och i juli ställdes mannen inför rätta.

Under rättegången spelade ett nyckelvittne en av huvudrollerna. Han umgicks med den misstänkte mannen 2002, men väntade 20 år med att berätta sin historia för polisen.

Enligt honom hade den misstänkte mannen erkänt brottet för honom, och berättat hur han mördat Marua och styckat kroppen.

Men ex-pojkvännen har genomgående nekat till alla anklagelser.

Mordet på Marua Ajouz har varit olöst i 20 år.

Släppt på fri fot

Under rättegångens sista dag tog fallet en dramatisk vändning. Efter att förhandlingen avslutats släpptes mannen på fri fot, något som kan indikera en friande dom. Tidigare under dagen hade försvarsadvokat Jesper Montan argumenterat för att mannen skulle frias helt.

– Slutsatsen är att bevisningen är för svag för att medge några slutsatser. Därför ska åtalet ogillas.

Frias helt

Nu går alltså tingsrätten på försvarets linje och friar mannen. Rätten skriver i ett pressmeddelande att bevisningen talar för att kvinnan miste livet när hon befann sig i ex-pojkvännens lägenhet, men att bevisningen inte ger någon närmare bild av vad som faktiskt hänt.

– Det kan inte uteslutas att hon omkommit genom en olyckshändelse, säger Lisa Löfberg, rådman i Malmö tingsrätt.

Rätten skriver vidare att det inte heller kan uteslutas att någon annan orsakat kvinnans död. Sammanfattningsvis menar tingsrätten att det finns flera alternativa förklaringar till vad som orsakat Maruas död, och den åtalade mannen därmed ska frias.

Följ ämnen i artikeln