Efter röstkuppen – Muf tar nytt grepp i utredning om bidragen

Publicerad 2023-09-02

Douglas Thor, Muf-ordförande.

Utredningen kring röstkuppen som Muf:s ordförande försökte utföra tidigare i år fortsätter.

I en ny skriftväxling hävdar Muf att mångmiljonbidragen kan betalas ut – även om förbundet inte anses demokratiskt.

”Förbundsordföranden har själv bett om ursäkt, förklarat och reservationslöst visat ånger för sitt agerande”, skriver ungdomsförbundet.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, fortsätter med utredningen av Moderata ungdomsförbundet, Muf.

I juli skickade myndigheten en skrivelse till ungdomsförbundet där man dömde ut Muf:s handlingsplan, som tagits fram efter att ungdomförbundets ordförande, Douglas Thor, försökt påverka valet av lokal ordförande i Jämtland genom att erbjuda sig att betala för nya medlemmar som kunde rösta bort sittande ordförande.

Myndigheten begärde att Muf skulle bli mer konkreta om sin handlingsplan och bedömningen var fortsatt att Douglas Thors agerande var ett ”icke-demokratiskt påverkansförsök”.

2,7 miljoner står på spel

Röstkuppen innebär också att myndigheten anser att ungdomsförbundet inte lever upp till villkoret om demokratisk uppbyggnad.

I potten ligger de bidrag på 2,7 miljoner kronor som Muf fått av myndigheten för att bedriva sin verksamhet.

Nu har Muf inkommit med svar till myndigheten, där ungdomsförbundet försöker förtydliga handlingsplanen och när den ska genomföras.

Bland annat lovar Muf att förbundet ska förbättra hanteringen av medlemsärenden och genomföra en medlemsenkät som kan visa på problem i internkulturen.

”Påståenden som Myndigheten gör är felaktiga”

Muf står dock på sig och hävdar att man uppfyller demokratikraven och därmed bör få behålla miljonbidragen.

”De påståenden som Myndigheten gör är felaktiga och tillbakavisas fortsatt i sin helhet”, skriver Muf i sitt svar.

Muf anser också att Douglas Thors kommunikation i chattgruppen som skulle mobilisera röstkuppen inte kan ses som publikt och att det därför inte kan lasta hela ungdomsförbundet.

”Särskilda skäl” att fortsatt ge bidrag

I sitt svar till myndigheten skriver Muf vidare att man bör få bidragen eftersom det kan finnas ”särskilda skäl” för det, trots att förbundet inte anses som demokratiskt enligt myndigheten.

”Förbundsordföranden har själv bett om ursäkt, förklarat och reservationslöst visat ånger för sitt agerande”, slår Muf fast.

”Moderata Ungdomsförbundet har som organisation förklarat att vi ser allvarligt på situationen, tagit avstånd från agerandet i detta enskilda fall och såväl vidtagit åtgärder som planerat för fler för att undanröja tvivel om den demokratiska uppbyggnaden.”

Fredrik Björkman