Nya krav på Muf efter röstkuppen – myndigheten vill ha fler svar

Kan förlora miljonbidrag: ”Ytterst olämpligt”

Uppdaterad 2023-08-09 | Publicerad 2023-08-08

Douglas Thor, Muf.

I ett försök att få behålla statliga miljonbidrag har Moderata ungdomsförbundet utlovat en ny strategi som ska förhindra nya röstkupper.

Men myndigheten för civilsamhällesfrågor, Mucf, dömer ut handlingsplanen och kräver fler svar från ungdomsförbundet.

I våras avslöjade TV4 att Muf:s ordförande Douglas Thor försökt påverka valet av ny lokal ordförande i Jämtland genom att erbjuda sig att betala för nya medlemmar som skulle rösta bort den sittande Jämtlands-ordföranden.

Det gjorde att Mucf inledde en granskning av ungdomsförbundet, som nu riskerar att förlora bidrag på 2,7 miljoner kronor.

Som en del av utredningen har myndigheten begärt svar på en rad frågor från ungdomsförbundet. I juli skickade Muf in sina svar, som tagits fram med hjälp av en advokatfirma.

Muf skrev bland annat att det nu finns en handlingsplan för att ”säkerställa att något liknande inte inträffar igen”.

Men myndigheten är inte nöjd med ungdomsförbundets svar.

I en ny skrivelse begär Mucf att Moderata ungdomsförbundet konkretiserar sin plan. Deadline är den 28 augusti.

”Till exempel saknar de åtgärder som ingår i er handlingsplan ett
slutdatum för genomförande. Det saknas också beskrivning gällande syftet med åtgärderna och i vissa fall är det bara fråga om ett övervägande om åtgärd”, skriver myndigheten.

Myndigheten skriver också att man fortsatt tolkar Muf-ordföranden Douglas Thors agerande som ”ett icke-demokratiskt påverkansförsök” och att det är ”ytterst olämpligt” även om försöken inte ledde till att ordföranden i Jämtland avsattes.

Douglas Thor, Muf.

Personligt brev från Thor

Muf sitter på viktiga positioner inom Moderaterna och samlar många medlemmar; 16 700 i slutet av 2022. Förlorade statliga bidrag skulle innebära ett hårt slag mot ungdomsförbundets verksamhet.

I sitt tidigare svar till myndigheten har Muf bifogat ett personligt brev från Douglas Thor där han vädjar till myndigheten att låta Muf behålla bidragen:

”Det är min förhoppning att Mucf ser den demokratiska skolning, utveckling och plattform som Moderata Ungdomsförbundet utgör och inte straffar medlemmarna för mitt misstag.”

Fredrik Björkman