Must-chefen: Tidsfaktorn är inte på vår sida

Must-chefen, statministern och försvarsministern om krigshotet mot Sverige

Publicerad 2024-01-08

SÄLEN. Säkerhetsläget har blivit sämre bara de senaste månaderna.

Det är därför politiker och militärer nu i allt skarpare ordalag varnar för krig i Sverige.

– Tidsfaktorn är inte på vår sida, säger Must-chefen Thomas Nilsson.

I går sa ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) att ”det kan bli krig i Sverige”.

I morse sa överbefälhavaren Micael Bydén med hänvisning till Ukraina att alla svenskar måste ställa sig frågan: ”Om det här händer här, har jag då saker på plats?”

Försvarsminister Pål Jonson (M) sa i sitt tal på Folk & Försvars rikskonferens i dag att ”kriget kan komma – också till oss”.

Det är händelser den senaste tiden som föranleder det nya sättet att uttrycka sig, enligt försvarsministern.

– Ja, säkerhetsläget har fortsatt att försämras de senaste månaderna. Det handlar dels om hur kriget i Ukraina utvecklar sig, att det råder osäkerhet på båda sidor av Atlanten kring det långsiktiga stödet, men det handlar också om att Ryssland satt sin ekonomi och sin försvarsindustri på krigsfot. Därför skyndar det att bygga upp ett starkare totalförsvar och bli fullvärdiga medlemmar i Nato, säger Pål Jonson.

Kristersson: Man ska ta det här på allvar

Statsminister Ulf Kristersson säger att tonläget från regeringen handlar om att mana till allvar.

– Man kan uttrycka det på olika sätt. Att öka försvarsanslagen med 27 miljarder, det är ett Excel-artat sätt att uttrycka saken. Det kanske inte alla tycker är lika dramatiskt, säger han under en pressträff.

– Man ska ta det här på allvar. Men inte förlamas av det. Vi tar ju det på allvar för att människor ska kunna leva sina liv som vanligt. Vi vill inte vara i en krigssituation. Vi vill inte vara ett land som hukar under kriget. Men ska man kunna leva sitt liv som vanligt måste man skydda sig mot det.

Statsministern kallar det ”en nyttig transparens”.

– Vi måste säga som det är. Vi kan inte säga till svenska folket, ”vi är väl förberedda”, om vi inte är väl förberedda. Man måste berätta vad man gör och hur ser man på världen.

Ulf Kristersson under Folk & Försvar.

Skulle kunna sluta med ryska soldater på svensk mark

Thomas Nilsson är chef för Must, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Han sysslar med att bedöma ryska förmågor och Rysslands avsikter.

För honom finns i det senare fallet en uppenbar brytpunkt:

Den fullskaliga invasionen av Ukraina. Ett tydligt sätt för Ryssland att visa just intention, att man var beredd att ta till våld mot ett grannland.

Men det har blivit värre sedan dess.

Det handlar enligt Thomas Nilsson om det språk Ryssland använder mot väst, hur man kommunicerar om intressesfärer och säkerhetszoner, men även om ”incidenter med aggressivt uppträdande över Östersjön”.

– Man förbereder sig på en lång rad områden i samhället för, vad vi bedömer, är en långvarig konflikt med väst.

Det är det som skulle kunna sluta med ryska soldater på svensk mark.

– Jag tror inte man kan utesluta något från de här scenarierna. Det räcker att man tittar på kartan och betänker de ryska intressen som finns i vårt område i Östersjön. Det är Kaliningrad och St Petersburg-området, det är Kolahalvön.

– Där är vår bedömning att det är starka ryska intressen, och kommer så att förbli. Det måste vi ha som en utgångspunkt.

Just nu är mycket av de ryska markstridskrafterna bundna i Ukraina, säger Thomas Nilsson.

Ryssarna har förlorat hundratusentals sårade och döda, och mängder av teknisk utrustning.

Hur lång tid det tar för dem att bygga upp beror på Rysslands ekonomi, hur mycket stöd Putin får från andra länder, och hur väl västs sanktioner håller.

– Det är en av de frågorna som vi och de flesta underrättelsetjänster i väst just nu tittar på och studerar.

Must-chefen Thomas Nilsson.

”Måste agera här och nu”

Uppskattningarna av hur lång tid Ryssland behöver för att återuppbygga sin militär varierar, mellan 3 och 10 år.

– Jag vill inte ge mig in på exakta årtal. Men det läget vi har och bedömningen av Ryssland ska inte föranleda oss att dra slutsatsen att vi har ett andrum. Att vi kan vänta. Vi måste agera här och nu. Tidsfaktorn är inte på vår sida.

Anledningen är att Ryssland har ställt om till krigsekonomi, medan försvarsmakterna i Sverige och de flesta andra västländer fortfarande är i en tillväxtfas, enligt Must-chefen.

– Vår tolkning är att Ryssland, inte minst under hösten, har framträtt på ett sätt, via kommentarer från Putin och Kreml, som tyder på att man uppfattar att tiden verkar för dem. Man bearbetar både motståndsviljan och kraften i Ukraina, men också hos de som stödjer Ukraina ganska mycket, säger Thomas Nilsson.