Oppositionens medieutrymme rasade under corona

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-12-31

Oppositionen har haft stora svårigheter att ta plats i svenska medier under pandemi-året. Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) har alla fått se antalet omnämnanden i medier närmast halveras, visar en mätning från Retriever.

– Oppositionen har varit relativt osynlig under större delen av 2020, säger statsvetaren Marja Lemne.

Statsminister Stefan Löfven (S) är överlägsen etta bland svenska politiker i Retrievers mätning över mest omnämnda personer i svenska medier under 2020, som genomförs årligen i samarbete med TT.

Med närmare 62 000 omnämnanden i artiklar eller inslag är det långt från Löfven till Moderatledaren Ulf Kristersson, som är den partiledare som hamnar på andra plats, med nästan 17 000 omnämnanden.

Därtill har även tre andra ministrar fått fler omnämnanden än Kristersson: socialminister Lena Hallengren (S) (drygt 27 000), finansminister Magdalena Andersson (S) (nära 22 000) och inrikesminister Mikael Damberg (S) (nästan 18 000).

SD och KD tappar stort

Det minskade medieutrymmet för M-ledaren är dramatiskt, som omnämndes i närmare 29 000 artiklar eller inslag under förra året.

Störst tapp i andel gör dock SD-ledaren Jimmie Åkesson och KD:s Ebba Busch (borträknat Annie Lööf som varit föräldraledig under en stor del av året), som båda går från runt 20 000 omnämnanden i fjol till cirka 10 000 i år.

Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, ser oppositionspartiernas egna agerande som en av förklaringarna till det minskade medieutrymmet.

– Oppositionen har varit relativt osynlig under större delen av 2020. Man har inte agerat som opposition, utan slutit upp med regeringen i den politik som bedrivits, säger hon.

Man kan argumentera både för att att det är bra och dåligt, säger Lemne.

– Men som man brukar säga när man undervisar om det här: För att vi ska ha en fungerande demokrati behövs också en legal och fungerande opposition.

Tonläget från oppositionen har dock förändrats under hösten, noterar Marja Lemne.

– Kristersson har kommit väldigt starkt i slutet. Åkesson har varit mindre synlig i det läge när det börjar synas opposition igen mot den här politiken.

L och V håller nivån

Ledarna för Vänsterpartiet och Liberalerna lyckas bibehålla en ungefärlig nivå i medieutrymmet gentemot 2019. För Liberalerna behöver det dock inte vara odelat positivt, understryker Marja Lemne.

– För Sabuni handlar väldigt mycket om krisen i det partiet. All publicitet är ju inte gynnsam.

Socialminister Lena Hallengren och kulturminister med ansvar för idrottsfrågor Amanda Lind (MP) hör till de ministrar som fått avsevärt mycket mer medieuppmärksamhet detta pandemi-år. Inte heller det är nödvändigtvis enbart positivt, enligt Lemne.

– Det har ju ändå varit ganska mycket kritik (mot regeringen), säger hon.

– Då kan det vara en fördel för den framtida politiska karriären, förutsatt att man inte blir hjälteförklarad, att stå lite fri från det som nu har varit. Det gäller på ett sätt också oppositionspartierna, och i vad mån de har varit väldigt tysta.

Följ ämnen i artikeln