Smittoexplosion på Puerto Rico – ökning med 4 600 procent

Tusentals fall kan spåras till konsert

Uppdaterad 2022-01-03 | Publicerad 2022-01-02

Smittan på Puerto Rico har ökat med 4 600 procent.

Närmare 2 000 av fallen kan spåras till en Bad Bunny-konsert för tre veckor sedan.

Nu införs nya restriktioner för att minska risken för spridning.

Smittspridningen på Puerto Rico har ökat med 4 600 procent av de senaste veckorna, rapporterar The New York Times .

Trots att en mycket stor andel av befolkningen på Puerto Rico har vaccinerats har smittan skjutit i höjden. Och utbrottet kan nu spåras till en Bad Bunny-konsert med närmare 60 000 deltagare, som hölls under två dagar för tre veckor sedan.

Omkring 2 000 personer har testat positivt efter superspridareventet – som var en av flera planerade arrangemang på Puerto Rico och som ledde till en explosion av nya fall på ögruppen.

Rapparen Bad Bunny, från just Puerto Rico, är en av världens största artister och lockade 60 000 åskådare till sina konserter i San Juan i december. Arkivbild.

– Vi gjorde allt rätt och följde alla regler. Vi bar munskydd och en stor andel var vaccinerade. Andra julen var här nu och vi tänkte att ”nu kan vi festa!”, säger Laura Delgado, en av deltagarna på konserten som testat positivt.

Tredjedel av alla fall registrerade i december

Enligt Rafael Irizarry, statistiker vid Harvard University som håller koll på smittotalen på Puerto Rico, har en tredjedel av alla fall på Puerto Rico registrerats under den senaste månaden.

Antalet fall per 100 000 invånare, som tidigare låg på tre, har stigit till 225, på bara tre veckor.

Antalet sjukhusinläggningar har också fördubblats i december, även om antalet inlagda är hälften så många nu som vid samma tidpunkt förra året.

– Jag märkte att något började hända den 13 december, och då larmade jag hälsodepartementet. Den 14 och 15 december var det uppenbart, och jag kontaktade de som driver databasen som lagrar antalet smittofall och sa ”är det något form av fel på databasen?”, säger Irazarry.

Till följd av den höga smittspridningen har man nu infört nya restriktioner i Puerto Rico.

Inför nya restriktioner

Nästan 85 procent av ögruppens befolkning har fått en vaccindos, och 75 procent har fått två doser.

Men för en stor andel har det gått mer än sex månader sedan andra vaccindosen gavs, och många har ännu inte fått sin booster-dos.

För att stävja smittan har nya restriktioner införts på Puerto Rico. För att delta i större evenemang måste man kunna uppvisa ett negativt coronatest och ett vaccinpass. Resenärer som flyger inrikes måste uppvisa ett negativt test, som är max 48 timmar gammalt, innan avresa, oavsett om de är vaccinerade eller inte.

Större, planerade offentliga tillställningar har också ställts in. Från och med den 4 januari till den 18 januari måste samtliga verksamheter vara stängda mellan midnatt och klockan 05.