Kris på Island efter smittovåg – kallar in vårdpersonal från karantän

Publicerad 2022-01-02

Smittan skenar på Island och vårdpersonal i karantän blixtinkallas.

De borde sitta isolerade men belastningen på vården är för stor.

– Sjukhusen skulle helt enkelt inte kunna gå runt om det inte gjordes, säger Guðrún Svanborg Hauksdóttir, på universitetssjukhuset Landspítalis.

Smittspridningen på Island har ökat markant sedan omikron upptäckes på ön.

På nyårsaftonen konstaterades 949 nya smittofall i landet. Dessutom upptäcktes 127 fall vid gränsen vilket är högsta antalet någonsin, rapporterar Visir.

– Folk är vana vid ungefär hundra fall per dag. När det nådde tvåhundra blev alla som tokiga. Coronaviruset fullkomligt exploderar på Island just nu, säger Guðrún Svanborg Hauksdóttir, överläkare på universitetssjukhuset Landspítalis avdelning för mikrobiologi och virologi, till HBL.

Kallar in personal från karantän

På sjukhuset Landspítali fanns under nyårsdagen 23 inlagda covidpatienter, varav sju på iva och sex av dem i respirator. Över 120 vårdpersonal har satts i karantän efter att de konstaterats smittade eller blivit exponerade av covid. Men det ökade trycket på vården gör att de har behövts kallas in då personalen inte räcker till.

Reykjavik.

Strax före årsskiftet beslutade isländska myndigheter att förkorta isoleringsperioden från tio till sju dagar.

– Många inom vården är nu i karantän efter att ha blivit exponerade, men sjukhus har varit tvungna att börja kalla in personal som borde vara i karantän. Sjukhusen skulle helt enkelt inte kunna gå runt om det inte gjordes, säger Guðrún Svanborg Hauksdóttir.

Risk för vårdkaos

Nu befarar vården och myndigheterna att smittspridningen kommer att fortsätta öka den närmsta tiden och leda till en mycket svår belastning på vården.

– Vi förutsätter att vi kommer ha kring 750 fall per dag eller fler fram till mitten av mars och cirka 80 000 fall i slutet av februari, säger överläkare Már Kristjánsson, till MBL.

På ön bor cirka 370 000 personer.

Vården ser nu över hur man ska kunna bemanna och göra plats för en våg av patienter.

– Om det här fortsätter kommer vi behöva utöka antalet platser på avdelningar inom slutenvården. I mitten av januari skulle vi kunna ha 60-70 covidpatienter på sjukhus och upp emot 20 patienter på iva, säger Már Kristjánsson.