Dom mot 44-årig mordmisstänkt i Malinfallet

Försvarsadvokaten: Ska försöka ta det till Högsta domstolen

Publicerad 2022-07-19

Den 44-årige man som åtalats för mord på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996 är skyldig. Det meddelar hovrätten i Nedre Norrland i sin dom.

Mannen döms till fängelse i fem år.

– Hans berättelse är osannolik, säger Agneta Ögren, hovrättspresident vid Hovrätten för Nedre Norrland, till Aftonbladet.

Enligt hovrätten är det ställt utom rimligt tvivel att den idag 44-åriga mannen bragt 16-åriga Malin Lindström om livet för 26 år sedan.

Den åtalade mannen dömdes för mordet på Malin i tingsrätten redan 1998, men friades i hovrätten. En dna-träff från en spermafläck på Malins byxor fick en åklagare att ta upp fallet igen. 

Enligt Agneta Ögren har rätten gjort en samlad bedömning av olika bevis, omständigheter och indicier i sin dom.

– Den samlade bevisstyrkan gör att det kan ställas utom allt rimligt tvivel att han är skyldig, säger hon.

 

PLUS: Bortglömt provrör kan lösa mordet på Malin Lindström – 25 år senare

 

Fynd från sax

Dna-spåret från spermafläcken är ett av de starkaste bevisen, enligt Agneta Ögren. Man lägger även stor vikt vid viskosfiber från Malins tröja som påträffats på en sax i mannens hem och bil.

Annan bevisning är vittnesiakttagelser om Malins färd till Husum dagen hon försvann.

Mannen har förklarat dna-spåret med att han vid tre tillfällen onanerat i skogen med tre personer. Vid det sista tillfället tas han ut i skogen till en död kropp som han senare förstår han är Malin.

Hur har hovrätten bedömt hans berättelse?

– Vi tycker att den är ganska osannolik. Den innehåller detaljer för att förklara det sista dna-beviset som tillkommit men är detaljfattig i övrigt, säger Ögren och fortsätter:

– Hans berättelse är tillrättalagd för att förklara olika bevis. Varje gång det kommit ett nytt bevis har han ändrat sig berättelse.

18 år vid brottet

Att mannen döms till fem års fängelse förklarar hon med hans unga ålder vid mordet och att det gått lång tid sedan dess. Mannen var 18 år vid brottstillfället.

– Tingsrätten bedömde straffvärdet till åtta år då. Det tycker vi var korrekt. Man måste också beakta att det gått 26 år sedan dess enligt de regler som finns i brottsbalken, säger Agneta Ögren.

Stina Sjökvist, åklagare i fallet, säger till SVT Nyheter att hon är glad att det blev en fällande dom. Samtidigt förstår hon de som är kritiska till längden på fängelsestraffet.

– Jag kan förstå att det har funnits mycket synpunkter på längden på själva fängelsestraffet, men den är ju begränsad av olika anledningar och speglar väl kanske inte hur det hade varit om han hade blivit dömd för mord i dag, säger hon till SVT direkt efter domen.

Mannen ska också betala skadestånd till Malin Lindströms familj.

Ska ta det till Högsta domstolen

Mannen nekar till mord, men har erkänt brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Hans försvarsadvokat Ulf Holst säger att han och hans klient är besvikna över dagens dom.

– Vi är väldigt besvikna. Man blir lite bestört när man läser domen, säger Ulf Holst till Aftonbladet.

Han är kritisk till att domstolen gjort en samlad bedömning av bevisen, som han menar inte är tillräckligt för en fällande dom. För honom är fallet inte avslutat.

– Det finns en möjlighet att Högsta Domstolen tar upp det här. Vi ska göra ett försök, säger Ulf Holst.

ANNONS