16-åriga Malins bror: Vill veta sanningen om vad som hände

Domen faller mot misstänkte mördaren: Kommer nog aldrig få veta

Uppdaterad 2022-07-19 | Publicerad 2022-07-18

När Håkan Lindborn lämnade sin lillasyster Malin vid busstationen i november 1996 var det sista gången han såg henne i livet.

26 år senare sitter han öga mot öga i rättssalen med mannen som misstänks ha mördat henne.

I dag faller domen.

– Det går inte att släppa förrän någon tar ansvar och blir dömd, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Rättegången mot 16-åriga Malin Lindströms misstänkta mördare avslutades för drygt två veckor sedan. Håkan Lindborn, 46, sitter hemma i radhusträdgården i Bromma.

Han och familjen var på plats i Sundsvalls hovrätt alla dagar. Tisdag den 19 juli faller domen klockan 11.

– Jag mötte hans blick två, tre gånger. Den var tom och kall, säger Håkan som säger att han är 100 procent säker att den misstänkte är mördaren.

Den åtalade mannen dömdes för mordet på Malin i tingsrätten redan 1998, men friades i hovrätten. Men en dna-träff från en spermafläck på Malins byxor fick en åklagare att ta upp fallet igen.

Tidigare har mannen gett olika versioner om vad som hänt och hävdat minnesförlust för vissa avgörande ögonblick. Den här gången var berättelsen en annan.

Enligt mannen har han vid tre tillfällen onanerat i skogen med tre personer. Vid det sista tillfället tar ledargestalten ut dem i skogen till en död kropp. Senare förstår han att det är Malin, säger han.

Att den misstänkte inte sagt något om detta tidigare eller vill namnge personerna är av rädsla, enligt hans advokat. Han nekar till mord, men erkänner brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Håkan Lindborn, bror till mördade Malin Lindström.

Väntade vid köksfönstret i ett halvår

Att se och lyssna på mannen har varit bisarrt, säger Håkan, som inte tror på förklaringen.

– Det har varit jobbigt att se och höra honom. Det är ju en vidrig historia han berättar. Han verkar inte tycka att det varit så märkvärdigt, säger Håkan Lindborn.

Det har gått 26 år sedan Håkan, då 21 år, skjutsade lillasystern till stationen i Örnsköldsvik där hon skulle ta bussen till Husum för att göra ett skolarbete med en klasskompis.

Han var lyckligt ovetandes om att hon aldrig skulle komma hem igen.

I ett halvår väntade familjen. På våren hittades hon död i ett skogsparti i nära hållplatsen hon gick av vid av misstag.

Han beskriver det som att livet stannade upp för familjen. Värst var det för föräldrarna.

– Min mamma satt vid köksfönstret varje dag i ett halvår. På morgonen, kvällen och natten satt hon och väntade på att Malin skulle komma hem, säger Håkan.

Ville jobba inom vården

Malins skolfoto står på byrån. En flicka med kort page, glasögon och flanellskjorta ler mot kameran. Håkan minns henne som snäll och omtänksam mot andra människor.

– Jag tänker på henne ofta, på högtidsdagar och när kollegor frågar om man har syskon. Jag tänker på vem hon skulle ha varit i dag och om hon kanske hade haft familj.

Malins skolfoto står hemma på byrån.

Vem hade hon varit idag om hon fått leva, tror du?

– Hon hade just börjat vårdprogrammet på gymnasiet. Jag tror att hon hade jobbat inom vården som sjuksköterska eller barnmorska. Det var det hon tyckte om.

Håkans röst brister och hans ögon tåras flera gånger under intervjun. Särskilt när han pratar om sin mamma och pappa. För åtta år sedan blev han själv pappa till en son.

– Nu förstår jag bättre vad de har gått igenom de här åren.

Den 19 juli faller domen. Då kommer familjen vara tillsammans uppe i Örnsköldsvik. Det är också där Malin ligger begravd.

Mamma Inez Lindström vid Malins grav.

Åklagaren har yrkat på minst sex års fängelse för mannen. Inte lång tid för att ha berövat ett barn sitt liv och framtid, tycker Håkan, men om han döms för mordet skulle det ändå ge familjen ett avslut.

– Då kan själen få ro och vi kan få sörja Malin i fred, för den människa hon var.

Men vad som egentligen hände henne den där novemberdagen när hon klev av bussen en hållplats för tidigt har de inte fått något svar på.

– Jag skulle vilja veta sanningen om vad som hände de där sista timmarna innan hon dog, men det kommer nog aldrig att hända.

Platsen där Malin hittades mördad.