Åkesson om ukrainska flyktingar: ”De är här för tillfälligt skydd”

Uppdaterad 2022-03-19 | Publicerad 2022-03-14

Ukrainas flyktingar ska återvända när delar av landet är stabilt igen, säger Jimmie Åkesson (SD) i Aftonbladets podcast ”Trycksmärta”.

– Ukraina är ett jätteland. Det kommer sannolikt inte att vara krig i hela Ukraina hela den här perioden, säger SD-ledaren.

I podcasten ”Trycksmärta” blir Sverigedemokraternas partiledare intervjuad av Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson. Utgångspunkten i samtalet är partiledarens 18-årsdag då han nyligen valts in i Sverigedemokraternas styrelse. Han säger även att han inte gjorde lumpen.

– Det var i en tid när man började montera ner. Man letade nästan anledningar till att behöva ta in så få som möjligt, så upplevde jag det i alla fall. Och jag hade en ögonsjukdom.

Därför blev Åkesson friskriven till utbildningsreserven.

Jimmie Åkesson är gäst hos Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson.

Åkesson och SD har öppnat för att Sverige ska gå med i Nato. Men han menar inte att partiet har svängt i frågan för att kunna vara en del av Moderaternas regeringsunderlag.

– Det är inte Moderaterna som bestämmer vad vi ska tycka, säger SD-ledaren och menar att partiets Natoöppning snarare handlar om Finlands svängning.

– Vi har velat ha ett försvarsförbund med Finland som ett alternativ till Nato. Nu går Finland i den riktningen och Sverige gör inte det. Och det upplever jag som närmast obegripligt att man låter Finland ta täten i den här frågan.

Han medger dock att han ser ett fortsatt stort dilemma att gå med i militäralliansen.

”Ukrainas flyktingar ska återvända när delar av landet är stabilt igen”, menar SD-ledaren.  Här bjuder volontärer på mat och delar ut förnödenheter tull flyktingar i Karlskrona.

– Det finns ett moraliskt problem att skicka svenska män och kvinnor att dö för ett annat lands intressen. Den principen är inte oviktig, den är högst grundläggande. Nu handlar om det om i det här läget också om andra saker som Sveriges säkerhet, vårt oberoende, våra möjligheter att försvara oss mot en rysk aggression. Då måste man vara realpolitisk också menar jag. Därför är jag beredd att öppna upp i den här frågan, säger Åkesson.

”De ska vara här för att få tillfälligt skydd”

Sverigedemokraterna har öppnat för att Sverige ska ta emot flyktingar från Ukraina, men Jimmie Åkesson kan inte svara på hur många.

– Som det ser ut just nu är det inget vi kan styra politiskt. Utan alla ukrainare har, om de vill, rätt att vara i Sverige.

En av anledningar till att Jimmie Åkesson gick med i SD var för att han tyckte att Sverige tog emot för många flyktingar under Bosnienkriget som pågick mellan 1992 och 1995. Han får frågan om vad skillnaden är nu när det är krig i Europa igen.

– Skillnaden har väl framför allt att göra med hur vi hanterar det. Jag har sagt att det är klart att vi ska husera människor från Ukraina utifrån den kapacitet vi har. Men vi ska inte, som har varit fallet under decennier nu, integrera de människor som kommer. Utan de ska vara här för att få tillfälligt skydd och sen ska de så snart det har stabiliserats återvända till Ukraina.