Åkessons nya svåra balansgång

Kriget i Ukraina sätter SD-ledaren på prov

Det nya politiska läget tvingar SD-ledaren Jimmie Åkesson till en svår balansgång.

Kriget i Ukraina behandlas med varsamhet och allvar.

Samtidigt som Magdalena Andersson utpekas som närmast farlig för landet.

Djupa kriser är sällan till fördel för partier utom de regeringsbärande Socialdemokraterna och Moderaterna. Övriga partier betraktas som mindre viktiga av väljarna.

Det gäller även kriget i Ukraina. I den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop tappar SD 1,7 procentenheter. Därmed är stödet tillbaka på samma nivå som i valet 2018. Det betraktades redan då som en besvikelse.

Det nya läget tvingar Jimmie Åkesson, som snart går in på sitt 17:e år som partiledare, till en svår balansgång.

Det framstod med knivskarp klarhet i SD-ledarens tal på partiets valkonferens i helgen. Där ska partiets valplattform och dess riksdagslista spikas, bland annat.

Den ryska invasionen och kriget i Ukraina måste behandlas med största respekt, allvar och varsamhet. Svenska folket gillar inte politiker som sätter vår trygghet, eller nationella front, på spel.

På lördagen talade Jimmie Åkesson på SD:s  valkonferens.

Ukrainare är välkomna

Det har hittills lett till att Jimmie Åkesson inte ifrågasatt regeringens linje i högljudda ordalag. Det gjorde han inte heller i sitt tal utan prisade, i för honom ovanligt varma ordalag, värdet av att leva och bo i en självbestämmande demokrati.

Partiet har också nyanserat sin tidigare mycket negativa inställning till svenskt flyktingmottagande. Ukrainare är välkomna. Under en kort period. Om EU står för kostnaderna. Och alla andra flyktingar får nej redan på förhand (vilket nog inte är möjligt om man respekterar de konventioner Sverige skrivit under).

SD:s nya generositet har alltså väldigt tydliga gränser. Men flyktingar kan i alla fall få komma till vårt land. Ett tag.

SD-ledaren vill också ha en snabbutredning av fördelar och nackdelar med ett svensk medlemskap i Nato som man fram till nu varit emot. Detta för att kunna fatta beslut i frågan snabbt om den skulle bli akut.

Åkesson tvingas till en svår balansgång mellan allvar om Ukraina och angrepp mot statsministern, skriver Lena Mellin.

”Allvarliga inre hot”

Det var alltså den allvarliga, ansvarstagande delen av Jimmie Åkessons nya balansakt. Nu kommer vi till de rallarsvingar man oftare förknippar med honom.

– Vi ser också allvarliga inre hot.

Så sammanfattade Jimmie Åkesson allt som han anser är dåligt i Sverige och som han håller Socialdemokraterna och Magdalena Andersson ansvariga för.

Dit räknade han inte bara SD:s gamla käpphästar som brottslighet och en i deras tycke urspårad invandring, utan också de högra priserna på bensin och diesel och el.

– Det är Socialdemokraternas fel.

”Sossepriser” kallade Jimmie Åkesson de nuvarande höga priserna på bensin och diesel. Fyndig formulering måste man säga, men ungefär lika missvisande som Socialdemokraternas benämning på Alliansens differentiering av skatten mellan löntagare och pensionärer - pensionärsskatt. Det har aldrig funnits en sådan, lika lite som det nu finns sossepriser.

Även de höge elpriserna var regeringens fel och Jimmie Åkesson såg fram emot den 11 september, då Magdalena Andersson skulle bli arbetslös.

– Det är den dagen vi tillsammans kan börja bygga upp det här landet på riktigt igen, sade Åkesson.

Frågan är vilka som på allvar anser att landet är raserat. Det, liksom ordens valör, kan man fundera över när delar av Ukraina förvandlas till grus.

Den balansakt som den djupa krisen i vår del av världen tvingar Åkesson till är, som synes, svår och han kanske måste slipa lite på formen.

Ansvarsfull och uppviglare på samma gång, går det? Det återstår att se.

Jimmie Åkesson uttryckte längtan till den 11 september, och ett maktskifte. ”Det är den dagen vi tillsammans kan börja bygga upp det här landet på riktigt igen”, sade han.

Sverigedemokraternas valresultat

2010 5,7 procent

2014 12,9

2018. 17,5

2022 (Demoskops väljarbarometer i mars) 175

Avser riksdagsval.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.