Silvana Imam är en explosiv käftsmäll

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Silvana Imam leverar som vanligt.
Foto: Anders Deros
Silvana Imam leverar som vanligt.

WAY OUT WEST Festivalen har knappt kommit igång men framför Flamingo sker en explosion. På scen är Silvana Imam banbrytande i vanlig ordning.


Silvana Imam
Scen: Flamingo, Way Out West. Publik: Väldigt många passionerade och peppade. Längd: 70 minuter. Bäst: ”Vikken då”. Sämst: Det är inte den typen av spelning.


GÖTEBORG. Den svenska hiphopen växer sig allt starkare och det har sällan varit lika enkelt att rabbla upp både skickliga och högaktuella rappare (ingen nämnd, ingen glömd).

Men ingen av dem liknar Silvana Imam.
32-åringen är en oerhört sällsynt liveartist. Hon ställer sig på scen och kampen mot patriarkaliska normer och strukturer känns plötsligt tio ton lättare.

Silvana slänger ur sig orden med sådan kraft att de slår som en käftsmäll. ”Jag gick från stor till att bli en livsstil”, rappar hon i ”Nenene”. Självsäkerheten är svindlande.
Hon träffar extra hårt när hon berättar om pappans hemland i låten ”Fri”: ”Jag ber för dig Syrien, må blommorna växa ur dina ruiner”.

Sedan går hon över till en slagkraftig version av ”Väck mig när ni vaknat” och tar i så att rösten nästan försvinner.

Med hjälp av sitt senaste album ”Helig moder” skapar Silvana en urstark blandning av beats, basgång och flow. Hon får med sig hela publiken och i plattans titelspår är festivalbesökarna närvarande i varje ton. De jublar, sjunger och höjer händerna mot den molnspruckna himlen.
Way Out West har knappt kommit igång men framför festivalens stora scen är den kollektiva energin ett faktum. Marken börjar plötsligt skaka av rapparens kraftfulla ord och publikens starka allsång.

Men det blir som mäktigast under ”Vikken då”. Silvana inleder med att ge ett långfinger till alla som någonsin hatat och tvivlat:
– De försöker få mig att lägga mikrofonen på hyllan men det är ju där jag har alla mina priser, säger hon till publikens fullskaliga jubel.

Sex år efter genombrottet är Silvana Imam inte bara hiphopens – men hela svenska musikbranschens – största explosion.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE