Silvana Imam rappar ovan molnen

Av: Per Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:
En helig moder i helt nya Yeezys.
Foto: PRESS
En helig moder i helt nya Yeezys.

ALBUM De ljusa trudelutterna på tredje albumet är en älskvärd utveckling för artisten Silvana Imam.


Silvana Imam
Helig moder
Naturkraft


HIPHOP Silvana Imam får mig ofta att tänka på Kanye West. Deras musik lyckas förmedla samma känsla. Den av att stå på en alptopp, kisa mot solen, molnen nedanför. En känsla av att vara ensam i världen, av litenhet och storhet på samma gång.

Ren och skär hybris, om ni så vill.

Kanye och Silvana tycks lyckas med konststycket att lämna allt självtvivel bakom sig när de gör musik. (Eller åtminstone ge sken av att det är så). Den sublima känslan smittar av sig på lyssnaren.

Som av en händelse får Silvana Imams tredje album finbesök av New Jersey-rapparen 070 Shake. Hon förgyllde Kanyes album ”Ye” och gav oss som soloartist en av fjolårets bästa låtar med ”Accusations”. I ”Ha tålamod” tar Silvana och 070 Shake svensk rap över havet och tillbaka igen lika charmant som Cherrie och Stormzy i ”Aldrig igen (må sådär)”.

”Helig moder” tar – i total samklang med Silvanas på-toppen-av-världen-känsla – avstamp i utopin om att allt vi kämpat för redan har hänt. Slaget är redan vunnet, inga hinder existerar.

”Jag minns att vi/sov i parken, under månen/Störst i världen, högre än molnen”, rappar Silvana i nostalgiska ”Stanna tiden” och ringar samtidigt in albumets genomgående attityd.

Det innebär inte att Imam lämnar patriarkatet i fred. Lyssna bara på det kraftfulla spottandet i ”Vikken då” och ”Nenene”. Silvana gör även upp med oket att vara svensk hiphops heliga moder (en roll hon är uppenbart obekväm med) och musikbranschens strömningscynism (som hon tröttnat på). Detta mixat med små fina vardagsbetraktelser, som en stilla önskan om att bara få åka på semester med flickvännen Beatrice Eli.

Musiken är mer melodiös, beatsen brisiga, som i den ljuvliga ”Första dagen”. Silvana mixar sin patenterade rap med sång genom brusten autotune.

Där ny svensk musik allt för ofta låter som en tre år gammal Drake-låt är ”Helig moder” ett modernt hiphop-album. Ett album som vänder ryggen åt hits till förmån för trasiga trudelutter, som lämnar vinter för vår.

Man vill bara stå där på alptoppen med Silvana. Se milsvida vyer, vädra morgonluft.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE