Skivrecensioner

Smith & Thell lyser klarast i texterna

Av: 

Natasha Azarmi

Maria Jane Smith och Victor Thell har utöver egna artistkarriären även jobbat med bland andra Darin, Molly Sandén och Samir & Viktor.

Foto: Florian Dezfoulian

MUSIK

ALBUM Smith & Thell tacklar livets svåraste frågor med en uppfriskande rakhet.

På ”Pixie’s parasol” visar de framför allt sina styrkor som låtskrivare.

Betyg: 3 av 5 plus
Smith & Thell
Pixie’s parasol
Roxy/Playground


POP 2010 skrev Victor Thell till Maria Jane Smith efter att ha sett henne spela på The Tivoli i Helsingborg. ”Vill du starta ett band?” stod det i meddelandet.

Kemin blev snabbt ett faktum och genombrottet kom 2016 med ”Statue”, en låt om en mörk tillvaro och antidepressiva tabletter. Det hela resulterade så småningom i succésiffror, listplaceringar och flera slutsålda spelningar i USA.

Kanske bottnade duons naturliga samarbete i hur väl de kunde förstå varandras livsöden, båda förlorade till exempel familjemedlemmar tidigt i livet.

Dessa livshistorier formar musiken.

På sitt andra album ”Pixie’s parasol” vänder de ut och in på svåra händelser och erfarenheter, från relationer som tagit slut till anhöriga som gått bort. De beskriver det som att albumet skrev sig själv medan livet pågick, ”backstage i en trailer eller bredvid en sjukhussäng”.

Som låtskrivare känns Smith & Thell fullkomligt transparenta. Duon, som tidigare var ett kärlekspar, reflekterar till exempel öppet över relationen till varandra i låten ”Radioactive rain”: ”There was something about this fame that made you change”.

Den familjära blandningen av country, folk och pop är lika tydlig som på debuten. Det är en snäv mall som håller sig till samma stegrande melodier, akustiska gitarrer och trallvänliga refränger. Ibland känns texterna, som ofta är magnifika, mer speciella än musiken.

Smith & Thell väjer inte för någonting och tacklar även döden med ovanlig rakhet. ”Nagilima” är en melankolisk referens till Bröderna Lejonhjärtas eviga värld.

Men finast blir det när de i ”Year of the young” sjunger om att hedra dem som inte längre finns med oss. Det är till och med Smith & Thells bästa låt hittills.
BÄSTA SPÅR: ”Year of the young”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets 50 bästa låtar

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Smith & Thell

Pop