Future Islands har hittat gnistan igen

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Future Islands har gått från trio till kvartett.
Foto: Press
Future Islands har gått från trio till kvartett.

ALBUM Efter oinspirerade ”The far field” är Future Islands tillbaka med samma energi som präglade genombrottet.


Future Islands
As long as you are
4AD/Playground


POP Future Islands stora genombrott kom tre album in i karriären. Baltimore-bandets energiska framträdande på ”Late show with David Letterman” spred sig som en löpeld på nätet, mycket tack vare frontmannen Samuel T. Herring.

Herring är känd för sina stora rörelser och emotionella scenspråk, i sina mest känslosamma stunder brukar han slå sig frenetiskt över bröstet och slänga sig ner på knä.

Han är en lika excentrisk sångare på skiva. Även på 2014 års utmärkta ”Singles” gick det att höra hur han sjöng med hela kroppen.

Men han kändes tröttare på uppföljaren ”The far field”. Trots att Future Islands fyllde låtarna med samma 80-talssynth och teatraliska underton var gnistan borta.

Bandet har i senare intervjuer förklarat att albumet inte riktigt var deras. Producenterna styrde medan medlemmarna själva följde order och gick vilse i inspelningsprocessen.

”As long as you are” är deras sjätte album men det första som de själva har varit med och producerat.

Resultatet är mer personligt än något de tidigare har gjort. Herring sjunger om att släppa taget om allt som tynger honom, som giftiga relationer och dålig självkänsla.

I ”Plastic beach” ger han en annan bild av den självsäkra frontman som han så ofta visar upp på scen: ”Spent a lifetime in the mirror/Always afraid of what someone else would say”.

Future Islands demonstrerar också sin känsla för omedelbara melodier. I avslutande ”Hit the coast” rör sig pulserande basslingor i perfekt harmoni med både synth och stråk.

Här bestämmer sig Herring för att packa ner sina saker i en bil och börja om på nytt, i baksätet ligger bandets gamla skivor. ”These days they’re frying in my backseat/But I’m flying and free”, sjunger han.

Det är en fin skildring av vilka Future Islands är i dag – ett band åter i kontroll och lika hungriga på musik som när de slog igenom.
BÄSTA SPÅR: ”Hit the coast”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE