Läckra delikatesser – och pressade kockar

Nya filmtrenden låter känslor och grytor koka

”Boiling point”.

KRÖNIKA. Bordet är dukat, varsågod och ta för dig.

Flera filmer på bio just nu siktar inte bara på ditt hjärta och din hjärna, utan även magen.

Den här veckan låter ”Tisdagsklubben” känslorna koka mellan Marie Richardson och Peter Stormare medan de lagar asiatiskt. Hon har offrat sina kockdrömmar för familjens skull, han har tappat kärleken till köket, men tillsammans hittar de tillbaka till hettan.

Om inte det frestar, så kanske det gamla goda franska köket duger? ”Utsökt”, som också har biopremiär i dag, tar oss med till tiden strax före franska revolutionen då en briljant men föga uppskattad kock får tillfälle till revansch på landsbygden. ”Låt dem äta kakor”, ska Marie Antoinette (förmodligen aldrig) ha sagt, men här får ”pöbeln” smaka på mycket mer – läckerheter som adeln var dum nog att rata.

Vill få en Michelinstjärna till sin krog

I danska hyrfilmen ”Smaken av hunger” med Nikolaj Coster-Waldau följer vi ett äkta par som har satsat allt på att få den där Michelinstjärnan till sin krog, men priset är högt: förhållandet riskerar skära sig likt en sås som fått alldeles för lite kärlek.

Dessutom går fortfarande ”Boiling point” på bio. Förvisso en film som inte ägnar så mycket tid åt frestande närbilder på fantastiska maträtter, men som fångar pulsen bakom kulisserna på en trendig restaurang där framgången tycks vara lika skör som korallflarn på en dessert.

Jarl Kulle i ”Babettes gästabud”.

Mat förför oss ständigt i filmens värld. Det behöver inte vara avancerat. Jon Favreaus stressade kock i ”Chef” (2014) hittar tillbaka till passionen i hantverket först när han satsar på en food truck. I ”The lunchbox” (2013) byggs en hel romans kring matlådor.

Kokkonst som vapen

I Lasse Hallströms ”100 steg från Bombay till Paris” används kokkonsten som ett vapen mellan två olika kulturer, medan delikatesserna förenar eviga trätobröderna Steve Coogan och Rob Brydon i ”The trip”-filmerna.

Huvudrätten bland gastronomiska filmupplevelser är kanske ”Babettes gästabud” (1987), där menyn får en hänförd Jarl Kulle att skåla för nåden och sanningen, rättfärdigheten och saligheten.

De kulinariska orgierna på vita duken får onekligen popcornen att blekna i biomörkret.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln