Dyrare Kinapaket kan dröja

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

E-handel

Paketen från Kina kommer att bli dyrare, lovar Postnord och Tullverket.
Men det kan dröja innan de nya avgifterna är på plats.
– Det finns fortfarande många frågetecken, säger Postnords informationschef Thomas Backteman till Breakit.

Nyheten om att det nu är slut med billiga Kinapaket slog ner som en bomb i mitten av januari. Postnord och Tullverket meddelade då att moms ska börja tas ut på paketen från första kronan.

Dessutom tänker Postnord börja ta ut en administrationsavgift för varje försändelse som de tar in moms på. Detta har man hittills bara gjort på varor som överstigit ett visst värde.

”Betydande” avgift

Hur stor avgiften blir är inte bestämt, men i förhållande till varornas värde kommer den att vara ”betydande”, enligt Postnord.

Varje dag hanterar Postnord över 100 000 paket från Kina. Syftet med den nya avgiften är att kräva in miljardbelopp i momsavgifter som staten annars går miste om, samt att minska mängden paket som satt Postnord under hård press.

Företag som Wish och Alibaba skulle dock kunna undvika avgiften om paketen skickas via ett annat EU-land, vilket Aftonbladet skrev om tidigare i veckan.

Dessutom kan det dröja innan avgifterna börjar tas ut. Den 1 mars ska Postnord presentera hur systemet ska fungera, men nu kommer uppgifter om att arbetet drar ut på tiden.

– Det finns fortfarande många frågetecken, säger Postnords informationschef Thomas Backteman till Breakit.

Kommer inte överens

Enligt sajten har Postnord och Tullverket inte kommit överens om de grundläggande förutsättningarna. Postnord gör tolkningen att de formellt måste utses som deklaranter för att kunna hantera momsen, något som ännu inte skett.

Ett annat frågetecken är om de måste hålla på paketen tills momsen är betald, eller om den kan betalas i efterhand.

På frågan om Postnord och Tullverket kommer att hitta en lösning inom tre veckor svarar Thomas Backteman:

– Det är extremt kort tid att sätta en så stor och komplicerad process och en sak som är säker är att vi inte kommer att ha hunnit ta fram de tekniska lösningar som krävs.

Publicerad:

LÄS VIDARE