Bostadspriserna fortsätter stiga

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2014-12-16

Priserna på bostäder fortsätter uppåt i Sverige.

I landet som helhet och i storstäderna är priserna på rekordnivåer, enligt Hox-index.

På ett år har indexet stigit med 14 procent.

I Sverige, Stockholm och Göteborg är index för både bostadsrätter och villor på den högsta nivån någonsin.

HOX-index från Valuegard tar hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad och går inte upp om det exempelvis säljs många dyra bostäder en viss månad.

November-indexet visar på en uppgång för privatägda bostäder med 2,2 procent. Villorna steg tre procent, bostadsrätterna 0,8 procent. Räknat på tolv månader har Hox-index stigit med 14,1 procent.

Fortfarande het marknad

Enligt bostadssajten Hemnet är bostadsmarknaden fortfarande het. Utbudet är fortsatt lågt och försäljningarna går fort. På sajten är antalet bostadsrätter till salu just nu tio procent lägre än för ett år sedan och antalet villor 27 procent lägre. Samtidigt säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet att det skett ett trendbrott de senaste månaderna då fler bostäder kommit ut på marknaden.

Under hösten har Finansinspektionen lagt fram förslag på skärpta amorteringskrav. Men någon avkylande effekt har kraven inte haft, enligt Per Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik.

– Det finns inget stöd för det, i alla fall inte ännu. Amorteringskraven kan också leda till minskat utbud eftersom de för vissa ger en inlåsningseffekt, säger Sandegren.

Dyrast i storstäderna

Räknat på de senaste tolv månaderna är prisuppgången fortfarande snabb för både bostadsrätter och villor. Under lång tid har bostadsrättspriserna stigit snabbare, men nu är förhållandet omvänt.

– Villor har en längre tid haft långsammare prisutveckling än bostadsrätter men har under senare tid kommit i kapp och årstakten är nu förbi på riksnivå, säger Sandegren.

Dyrast är boendet i storstäderna. En bostadsrätt kostar i snitt 73 752 kronor per kvadratmeter i centrala Stockholm, en ökning med elva procent på tolv månader.

Riksbanken lämnade i dag reporäntan oförändrad på noll procent och sänkte samtidigt räntebanan. Det gör att bolånetagare kan vänta sig låga boräntor en bra tid framöver.

– Vi kommer att se de bundna, långa lånen sänkas ytterligare. Funderar man på att binda sina bolån är det ingen brådska. Jag skulle tro att man kommer att ha väldigt låg ränta en lång tid framöver, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Tipsen: Så får du billigare boränta

Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella
bolån