Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad 2014-12-16

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad.

Och prognosen för en framtida räntehöjningen sköts fram ännu längre än man trott tidigare.

Det nya beskedet kom 9.30.

Riksbanken låter räntan ligga kvar på den historiska nivån, 0 procent.

Beskedet var väntat bland experterna. I Aftonbladets enkät som gjordes i går svarade 8 av 8 banker att de förväntade sig en oförändrad reporänta.

Nollränta i 2 år

Däremot sänker Riksbanken prognosen för hur räntan utvecklas framöver, den så kallade räntebanan. Det betyder att man först i slutet av 2016 förväntar sig att räntan långsamt börjar höjas för att mot slutet av 2017 nå 1,5 procent (tidigare 1,75).

"Den nya räntebanan innebär att reporäntan ligger kvar på noll procent tills KPIF-inflationen är nära 2 procent", skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Vi kan alltså se fram emot nästan 2 år med en styrränta på 0 procent.

– Det här var väldigt väntat. Man ligger kvar med räntenivåer och sänker prognosen för räntan. I princip flyttar man fram höjningen ett kvartal från andra till tredje kvartalet 2016, säger Tor Borg, chefekonom, SBAB.

Negativ inflation

Riksbanken motiverar beslutet med att inflationen fortfarande är låg, främst till följd av det fallande oljepriset, och behöver stimuleras med en aggressiv penningpolitik.

I den senaste inflationsrapporten från Statistiska centralbyrån, SCB, var inflationstakten fortfarande negativ i november, -0,2 procent.

KPI med fast ränta, som Riksbanken använder sig av för att se inflationsrörelser, var oförändrad på 0,6 procentenheter. Detta är långt ifrån inflationsmålet på 2 procent.

Historiskt beslut

Det var den 27 oktober man fattade det historiska beslutet att sänka räntan med 0,25 procentenheter till 0 procent. Aldrig tidigare har Sverige haft 0 procents reporänta.

Men nollräntan har ännu inte inneburit någon vitamininjektion i svensk ekonomi.

Hur har nollräntan slagit igenom på bolånen?

– Man har fått ta del av sänkningen, alla bankerna har sänkt sina räntor något. Men även om man har rörlig ränta, är den bunden i tre månader. Många har därför inte sett någon förändring ännu, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Riksbankens sänkta ränteprognos innebär att den låga räntan kommer att ligga kvar ännu längre än man trott tidigare. Det kommer att påverka bolånen ytterligare.

– Vi kommer att se de bundna, långa lånen sänkas ytterligare. Funderar man på att binda sina bolån är det ingen brådska. Jag skulle tro att man kommer att ha väldigt låg ränta en lång tid framöver, säger Christina Söderberg.

Men några stora förändringar på bolånemarknaden blir det förmodligen inte frågan om.

– Jag har svårt att tro att marknaden ska reagera någonting. Det är redan inprisat på marknaden en viss sannolikhet för att man skulle kunna dra ned räntan till negativ. Ska de få effekt på marknadsräntor, måste de överraska mer än så, säger Tor Borg.

Andra metoder måste till

Riksbanken flaggar för att man inte kommer att sänka räntan även om penningpolitiken behöver bli ännu mer aggressiv. Istället förbereder man andra åtgärder som kan användas för att göra penningpolitiken mer expansiv.

– Dels kan man sätta styrräntan negativt. Det har i praktiken ganska lite effekt. Dels kan de kan göra – som de gjorde 2010 – låna ut pengar till bankerna till noll ränta på två år. Det är det första man kan tänka sig, säger Tor Borg.

Nästa steg är att börja pumpa in pengar på marknaden.

– De kan gå vidare och köpa värdepapper på marknaden, stats- och bostadsobligationer, för att pressa ned de längre räntorna också. Det är i princip samma sak som att de trycker mer pengar. Det de gör är att de ger bankerna kontanter, säger Tor Borg.

Tipsen: Så får du billigare boränta

Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella
bolån