Matlådeexperten Jannes taktik under matpriskrisen

Publicerad 2023-03-23

Matlåde-experten Janne Jutila.

I dag är det matlådans dag.

Nu när priserna i matbutikerna skjuter i höjden tvingas svenska hushåll vända på varenda krona för att få ihop det.

Men matlådeexperten Janne Jutila är lugn.

– Varje höst lagar jag 500 matlådor, så det känns jäkligt bra att jag har frysen full i dessa tider, säger han.

Vilken matlåda vill du laga 500 portioner av?

Denna chatt är stängd.

  • Elin Wieslander
    23 mars 2023

    Tack alla för att ni delade med er! Nu stänger vi den här chatten.

    Vi ses nästa chatt!

  • 23 mars 2023

    Svårare att laga mat när man inte tycker om lök

    Vitlöken
  • 23 mars 2023

    Prioritera...! Läsk, energidrycker, kakor, snacks o godis.....det blir inte så ofta. Mat prio ett!

    Inte bara barnfamiljer som får vända på slantarna......

    Hulda
  • 23 mars 2023

    Jag gör veckomatlådor som jag lagar på söndagen och bara det är tillräckligt. Lägga 2 veckor på att laga mat som ska räcka ett år? Fy vad drygt och tråkigt.

    Anna
  • 23 mars 2023

    Dahl på röda linser är billigt, gott och nyttigt. Kan varieras i det oändliga med olika kryddning och även lägga i grönsaker som potatis och morot. Äts med ris eller bröd eller som det är.

    Helen

Östersundsbon Janne Jutila är en man med gastronomiska traditioner.

Varje höst lagar han 500 matlådor – eftersom att han under åren vill spendera så lite tid i köket som möjligt.

En tradition han är extranöjd med nu när matpriserna skjuter i höjden.

– Den här livsstilen är inte för alla. Vissa gillar att äta färsk mat varje dag, jag är inte en av dem. Och det är klart att det glädjer mig att jag inte drabbas av priser, säger Janne Jutila.

Tar en paus i juni

Under två veckor varje höst ställer sig Janne Jutila i köket för att göra storkok på ”Jannes gryta”.

En gryta där ingredienserna varierar både från år till år och sats till sats beroende på vad som är billigast i butik.

Återkommande favoriter är dock potatis, morot och palsternacka. Med en fond på ingefära, soja, vitlök och egenodlad chili.

Grytorna trängs på spisen.

Enligt Janne Jutilas senaste inventering kommer matlådorna att räcka till juni.

– Fast om jag ska vara ärlig så har potatisen börjar bli lite svampig och grönsakerna har tappat sin fräschör. Framåt kommer jag nog börja mixa grytan så att den blir som en matig och varm gazpacho.

När årets sats tar slut kommer Janne Jutila att ta en paus från matlådor under några månader, innan han tar plats i köket för att återigen laga storkok – när rotfrukterna är som billigast i butik i september.

Frysen full!

Bästa tipsen

Trots att frysen är fylld med mat hemma hos Janne Jutila får han ta sig en sväng till matbutiken då och då.

– Jag dricker havremjölk till frukost. Så när jag ska handla det får jag se vansinnet med egna ögon. 79 spänn för paprika? Det är ju helt orimligt.

Vilket är ditt bästa tips till de som är nyfikna på att börja laga matlådor?

– Tänk inte så mycket. Gör det bara! Och om det känns svårt så kan man förberedda sig mentalt nu fram till september när priserna på rotfrukter är bättre.

Han fortsätter:

– Men det största tipset är egentligen att hitta en god fond, precis som jag har gjort. Fonden är nästan det viktigaste. Jag får bra kritik på min fond nästan varje gång jag ger bort en matlåda.

Följ ämnen i artikeln