Många vill byta jobb efter semestern

Publicerad 2017-07-26

Tre av tio funderar på att söka nytt jobb.

Drömmen om ett nytt jobb växer under semestern.

Tre av tio arbetande svenskar funderar på att söka sig till en ny arbetsplats, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Folk har haft tid att reflektera över sin situation, säger Sofia Beuschel på Poolia.

Industrisemestern är fortfarande i full gång. Sverige står i mångt och mycket stilla. Men snart återvänder folk till sina arbetsplatser – motvilligt i flera fall, vad det verkar.

”Märker stor uppgång”

Tre av tio arbetande svenskar funderar nämligen på att byta jobb efter sommaren. Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Vi märker en stor uppgång. Folk har under semestern haft tid att fundera och reflektera över sin situation. Resten av året snurrar ekorrhjulet på, säger Sofia Beuschel, kontorschef för Poolia i Östergötland.

Hon säger att skiftet mellan sommar och höst är en bra tid att söka sig till en ny arbetsplats.

– Människor är gruppstyrda. När någon byter jobb uppstår en lucka någon annanstans. Det är dessutom verkligen arbetstagarens marknad med tanke på högkonjunkturen som råder i Sverige.

70 procent av de som går i jobbbytartankar har läst jobbannonser den senaste månaden. En tredjedel har sökt minst ett jobb.

Viktiga frågor

Men det gäller att ställa sig själv ett antal frågor innan sökandet efter nästa jobb drar igång, säger karriär- och ledarskapscoachen Astrid Gauffin.

– En del vet att de inte vill stanna kvar på sin arbetsplats, men har ingen aning om vart de ska ta vägen istället. Fundera över i vilket sammanhang du fungerar bäst. I vilka situationer har det gått bra, och när har du känt lust? Därefter kan du koppla det till din egen marknadsföring, säger hon.

När du väl kommit underfund med vad du vill gäller det förstås att landa drömjobbet.

– Skriv inte för långa ansökningar, och se till att cv:t inte blir för rörigt med en massa olika typsnitt. Det ska vara en aptitretare och inte en redogörelse för hela ditt liv. Det andra kan du ta under anställningsintervjun, tipsar Sofia Beuschel.

Astrid Gauffin menar att det största misstaget många gör är att inte lite på sin egen förmåga.

– Det är väldigt mänskligt att tänka att ”det där jobbet kommer jag ändå inte att få”. Men försök att ändå tro på dig själv, säger hon.

”Arbetsgivaren nervös”

Om du sedan lyckas ta dig fram till en anställningsintervju senare i höst är förberedelse a och o. Se till att läsa på om företaget och tjänsten, och var beredd med motfrågor.

– Var nyfiken, och fråga hur företaget ser på framtiden och vad de förväntar sig av nya medarbetare, säger Sofia Beuschel, och avslutar med att skicka med några stärkande ord inför intervjun.

– Faktum är att arbetsgivaren många gånger är lika nervös som du. ”Hur ska vi göra för att den här personen ska vilja jobba hos oss?” Det kan vara bra att ha med sig, säger hon.

Åtta tips för dig som vill byta jobb:

  1. Planera jobbytet
    Börja med att fundera på vad du är bra på, vad du saknar med ditt nuvarande jobb och vad du helst av allt skulle vilja göra i stället. Läs på om branschen du vill jobba i. Vilka företag skulle kunna passa och vad krävs för att få ett jobb där?
  2. Uppdatera ditt cv
    Komplettera cv:t med relevanta erfarenheter från jobbet du har nu. Viktiga arbetsuppgifter, interna utbildningar, spännande projekt och utmaningar som du ställts inför. Om du är med i karriärnätverket Linkedin eller i en cv-databas – uppdatera din profil även där!
  3. Var diskret!
    Nu är det dags att börja leta jobb – men gör det försiktigt! Mejla inte från din jobbadress, surfa inte på rekryteringssidor från jobbdatorn och var diskret om du frågar efter eventuella jobbmöjligheter hos företagets kunder eller samarbetspartners.
  4. Ta ledigt
    Tänk på att det kan verka misstänksamt att gå till tandläkaren tre gånger på en vecka. Eftersom du inte har rätt att gå på jobbintervju på arbetstid är det bästa att ta en semesterdag. Är du uppsagd från ett jobb har du dock rätt att gå på intervju under uppsägningstiden.
  5. Alternativa referenser
    Vill du inte använda din nuvarande arbetsgivare som referens? Välj en tidigare arbetsgivare, en kollega du har förtroende för eller någon annan du haft nära kontakt med i jobbet. Om den nya arbetsgivaren ändå vill prata med din chef– underrätta denne först.
  6. Skriv ett kontrakt
    För att undvika problem – se till att få ett skriftligt anställnings-avtal från det nya jobbet innan du säger upp dig från det gamla. Där skabland annat lön, arbetstider och övertidsersättning framgå.
  7. Prata med chefen först
    Berätta inte om dina planer för kollegorna om du inte vill att ryktet ska spridas till ledningen. När allt är klart – boka in en tid me din chef och berätta att du tänker sluta. Berätta vad som varit bra med jobbet och hur du har utvecklats. Be också om ett arbetsintyg.
  8. Lämna med stil
    För att få med dig bra referenser – se till att avsluta på ett snyggt sätt! Var kvar den tid som krävs, planera för en bra överlämning och erbjud dig att introducera den som tar över efter dig.

Källa: Arbetsförmedlingen


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska allmänheten 16 år och äldre som förvärvsarbetar. Undersökningen omfattar 716 intervjuer under perioden 8-14 juli 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågorna som ställdes var:

  • Funderar du på att kanske byta jobb efter sommaren?
  • På ett ungefär, hur många jobbannonser har du läst den senaste månaden?
  • På ett ungefär, hur många jobb har du sökt under samma period?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!