Ökad it-brottslighet mot företagare

Av: TT

Publicerad:

Allt fler företagare utsätts för it-brott, visar en undersökning från MSB. Konsekvenserna kan vara förödande för verksamheten. Men det går att öka säkerheten med ganska enkla metoder, tipsar MSB:s expert.

Andelen företagare som under de senaste två åren utsatts för it-brott har ökat från 19 till 29 procent sedan förra året. En orsak är den ökade digitaliseringen.

– Man kanske hoppar på tåget för fort utan att förstå vad som kan hända, säger Carl Önne, informationssäkerhetsexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Virus, dataintrång, id-kapning, stulna lösenord och utpressningsprogram är några av de brott som företagare riskerar att utsättas för. I många fall kan konsekvenserna för verksamheten vara förödande. Samtidigt ska man inte vara rädd för att digitalisera, anser Carl Önne.

– Innan man lägger alla ägg i den digitaliserade korgen så ska man fundera på hur man ska skydda de här äggen, säger han.

Det kan vara att ha skilda datorer och telefoner för företaget och privatlivet. Man bör också se till att ha uppgraderade programvaror och ta bort appar i telefonen som inte används.

– Sedan ska man se till att ha en hårddisk som regelbundet uppdateras med den information som man vill spara så att man inte blir av med den. Det kan vara molntjänster också, säger Carl Önne.

Andelen företagare som utsatts för it-brott har ökat från 19 till 29 procent sedan förra året. Arkivbild
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Andelen företagare som utsatts för it-brott har ökat från 19 till 29 procent sedan förra året. Arkivbild
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN