Postnord varnar för ny bluff-våg: Lurendrejerier

Polisen: ”En våg nu, tveklöst”

Av: 

Benjamin Ekroth

Bedrägeri

Postnord har gått ut med en varning för falska sms inför julen.

De varnar även för bluffannonser på sociala plattformar.

– Man gör det för att försöka lura helt vanliga människor. Det ser vi mycket allvarligt på, säger Henrik Ishihara, pressansvarig på Postnord.

Mängden sms från bedragare har ökat kraftigt på kort tid, något både polisen och teleoperatören Telenor nyligen har varnat för.

– Sms-bedrägerier har exploderat fullständigt, säger Telenors bedrägeriexpert Vendela Normark Granetoft.

Bedragarna utnyttjar att vi för tillfället beställer stora mängder varor på nätet. Det skickas ut stora mängder falska leveransbesked kopplat till paketleveranser i hopp om att så många som möjligt ska råka vara oförsiktiga nog att gå på bluffen.

”En våg nu, tveklöst”

Enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, rör det sig om utländska kriminella organisationer som är svåra att komma åt.

– Det är en våg nu, tveklöst. De som begår brotten är inte dummare än att de skickar ut sms när det är störst chans att folk nappar, säger han till Dagens Industri.

Sms:en som skickas ut ser ut att komma från aktörer som Postnord och andra paketleverantörer som hanterar stora paketvolymer.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum.

Postnord varnar för bluffannonser

Nu har Postnord fått nog och går ut brett med varningar för falska sms. Man har även sett bluffannonser på sociala plattformar.

"Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av Postnords 'kurirtjänst'. Även det är en bluff", skriver Postnord på sin hemsida.

– Vi vill inte att våra mottagare ska drabbas av de här lurendrejerierna. Vi har ingenting med de här sms:en att göra. Vi märker av att oroliga människor hör av sig till vår kundservice med frågor, säger Henrik Ishihara, pressansvarig på Postnord.

– Det är väldigt olyckligt och väldigt allvarligt att man använder vårt varumärke olagligt, säger han.

Inte förvånad

Han är inte förvånad över vågen av bedrägeriförsök eftersom veckorna runt Black Week och jul är Postnords högsäsong då många handlar på nätet.

– En helt vanlig dag brukar vi hantera ungefär en halv miljon paket per dygn. I de här tiderna, efter Black Week och inför julen, finns det dagar då våra volymer är det dubbla jämfört med en vanlig dag, säger Henrik Ishihara.

Det absolut viktigaste är att kontrollera vart länkarna i sms-utskicken leder, menar han.

– Vi skickar egentligen aldrig ut aviseringar om att man ska betala för frakt och liknande som mottagare. Det är bara de gånger man tar emot försändelser från utanför EU, när man ska betala moms och ibland tull. Det är alltid avsändaren som betalar frakten.

Ett av de bluff-sms som just nu skickas ut till många svenskar.
Bedragarna försöker lura en till att betala en avgift.

Henrik Ishihara fortsätter:

– De gånger vi skickar ut sms går länken till postnord.se eller postnord.com. Går länken någon annanstans så är det en bluff.

Enligt Jan Olsson börjar mellan 60 och 90 procent av alla dataintrång med att någon klickar på en länk. Oftast handlar det om att komma över person- och kortuppgifter för att tömma bankkonton.

– Det förekommer att man genom att klicka på länkar i sms laddar ner en skadlig kod till sin dator. I värsta fall kan ransomware låsa och kryptera ett företags filer, och kriminella kräva dig på ersättning, säger Jan Olsson till DI.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Polisens råd för att skydda dig

  • Använd sunt förnuft. Inget ärende är så brådskande att du måste följa den länk som skickats till dig. Leta i lugn och ro själv upp telefonnumret till avsändaren och ring dem och kontrollera att utskicket stämmer.
  • Logga aldrig in på ditt BankID eller signera köp på begäran som kommer via sms.
  • Det framgår alltid i BankID vad du skriver under på. Titta alltid noga på den finstilta texten.
  • Har du fått ett bedrägligt sms – ta en skärmdump. Den kan behövas vid en anmälan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Suzanne och Rolf gick på bitcoinbluff – nu tar fogden deras pension

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Jan Olsson

Postnord