Oenigt om vindkraft – kampen om havet har börjat

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-03-31

Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken pekas ut för framtida havsbaserad vindkraft.

En rad myndigheter har försökt hitta lämpliga områden – men olika intressen slåss mot varandra.

53 områden, lokaliserade i Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken, pekas nu ut som lämpliga för havsbaserad vindkraft. Men det finns ett aber, konstaterar Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

– Naturvårdsintressen och även försvarsintressen är de som täcker stora delar av våra kustområden.

Inte i mål

Så låter det efter att Energimyndigheten tillsammans med åtta andra myndigheter försökt komma överens om lämpliga platser för 120TWh havsbaserad vindkraft, med syfte att försöka påskynda utbyggnaden för att möta ett växande elbehov.

I dagens havsplaner finns utpekade områden som räcker till 20–30 TWh elproduktion per år. Myndigheternas uppdrag har varit att hitta plats till ytterligare 90 TWh till de nya havsplaner som ska tas fram till december 2024. Inte helt lätt, visar det sig.

Arbetet är inte i mål.

– Inte så som vi hade hoppats, det vill säga att kunna se om vi kan hitta ett stort antal områden som täcker betinget på 90 TWh, att hitta rena områden där vi kan säga att här kan man ha energiutvinning och prioritera det, säger Robert Andrén.

Sjöfart och fågelliv

Till havs strider många intressen mot varandra.

”En full utbyggnad skulle innebära stora konsekvenser för sjöfarten”, framför Sjöfartsverket å ena sidan på sin hemsida. Naturvårdsverket framhåller å andra sidan fågellivet.

– Att hitta de här samexistenslösningarna är inte så lätt, men det finns områden där det sannolikt är möjligt, säger Lena Odeberg, handläggare vid Naturvårdsverket som suttit med i arbetet.

I flera av de 53 områden som nu pekas ut kan det i olika omfattning gå att kombinera vindkraft med fågelliv, fortsätter hon.

– Ju grundare och ju närmare kusten desto större problem för fåglar.

När det kommer till att prioritera något intresse framför annat understryker Odeberg att Sverige har internationella konventioner rörande artskydd av exempelvis fåglar att utgår från.

– Det har vi att förhålla oss till, så som det ser ut idag.

”Fråga för politiken”

Vem ska få företräde – och hur ska man lyckas nå målet att hitta plats för den vindkraft som behövs?

Energimyndigheten anser att det krävs ”prioriteringar och fortsatt arbete för ökad samexistens om den havsbaserade vindkraften ska kunna byggas ut”.

– När det är intressekonflikter och man inte kommer överens så kommer ärenden upp på regeringens bord, säger Robert Andrén.

– Det här är en fråga för politiken i första hand.

Energimyndigheten har arbetat tillsammans med Svenska kraftnät, Försvarsmakten, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Sjöfartsverket, Statens jordbruksverk och Sveriges geologiska undersökning – myndigheter som på något sätt ansvarar för intressen som berör havet.