Svårt att få skatteavdrag för hemmakontoret

Helena Wande/TT

Publicerad 2021-02-20

I mars skickar Skatteverket ut årets deklarationer. De som deklarerar digitalt utan ändringar kan få eventuell skatteåterbäring redan i april. Arkivbild.

Som privatperson kan du få avdrag för resor och boende på annan ort.

Men vad gäller för den nya kontorsstolen och annat kopplat till förra årets hemarbete? Rättsläget är oklart.

Löntagares möjligheter till avdrag kopplat till arbete brukar främst handla om resor och boende på annan ort. När det gäller avdrag för andra typer av kostnader är möjligheterna relativt begränsade, enligt Robert Påhlsson, professor i skatterätt på Göteborgs universitet. Men det är inte uteslutet med andra typer av avdrag.

– Men först och främst, man måste komma upp över 5 000 kronor för att kunna få avdrag.

Det måste också handla om kostnader som kan anses nödvändiga.

– För löntagare är det inte som för företagare som kan göra avdrag för att man tycker att något allmänt sett är bra för verksamheten, som att åka första klass eller köpa en skinnklädd kontorsstol. Företagaren bestämmer själv över sina kostnader. Men för en löntagare krävs det att det kan klassas som nödvändigt, att man inte kan utföra sitt jobb utan en viss sak.

Inte omöjligt

Kanske har du investerat i en bekvämare kontorsstol, ett nytt skrivbord eller en whiteboardtavla? Enligt Skatteverket är de flesta kostnader kopplat till arbete i hemmet att klassa som saker en person ändå skulle ha skaffat.

– Det är att betrakta som att du köper möbler till ditt hem. Det är en privat levnadskostnad enligt lagen, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Men där håller Robert Påhlsson inte med.

– Det är Skatteverkets position, men rättsläget är mycket mer oklart. Det finns många rättsfall där löntagare har fått avdrag. Så alldeles omöjligt är det inte, säger Robert Påhlsson.

Ett vanligt argument, som Johan Schauman på Skatteverket också lyfter, är att om något varit nödvändigt hade arbetsgivaren ändå betalat det.

– Men arbetsmarknaden är inte så enkel i dag. Det är inte säkert att företaget skaffar grejer till dig, säger Robert Påhlsson.

Nytt skrivbord?

Om någon exempelvis skaffat ett höj- och sänkbart skrivbord för 7 000 kronor kan det, enligt Påhlsson, finnas möjlighet att yrka avdrag för den del av summan som överstiger 5 000 kronor.

– Det finns inga rättsfall om höj- och sänkbara skrivbord men det är inte uteslutet att yrka ett sådant avdrag. Jag skulle inte tveka själv att yrka det, det är inte förbjudet. Bara man inte mörkar vad man håller på med. Man måste vara klar och tydlig med vad man vill ha avdrag för.

En sådan sak som att du behövt skaffa ett snabbare bredband för att kunna utföra dina arbetsuppgifter hemma kan vara avdragsgillt, under vissa förutsättningar.

– Det krävs att arbetsgivaren kan intyga att det är en förutsättning för ditt arbete och att arbetsgivaren inte står för kostnaden. Det är en väldigt ovanlig situation att arbetsgivaren kräver att en anställd skaffar något utan att betala för det, säger Johan Schauman.