Sjukersättning gäller inte kollektivt

Björn Dickson/TT

Publicerad 2020-03-01

Även om alla måste lämna en arbetsplats på grund av misstänkt coronasmitta måste var och en ha ett läkarintyg för att få så kallad smittbärarpenning utan karensdag.

Den som kan misstänkas bära på coronaviruset och därför inte kan gå till arbetet har rätt till ersättning från Försäkringskassan från första dagen. Men det krävs ett läkarintyg i varje enskilt fall.

– Det går inte att fatta kollektiva beslut för alla på till exempel en fabrik som tvingas stänga på grund av misstänkt coronasmitta, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Den som kan misstänkas bära på coronavirus och därför måste vara borta från arbetet har rätt till så kallad smittbärarpenning från dag ett, utan karensdag. Men rätten gäller bara individuellt, inte för alla på en arbetsplats som stängs på grund av risk för coronasmitta.

– Om en hel arbetsplats stängs på grund av misstänkt coronasmitta har de anställda inte automatiskt rätt till ersättning från Försäkringskassan. Varje anställd måste ha ett eget läkarintyg, säger Cecilia Udin.

Om en person tvingas stanna hemma på grund av misstankar om coronasmitta ska den personen gå till läkare för provtagning. Den personen har då rätt till smittbärarpenning i väntan på provsvar.

– I Sverige går det snabbt att få ett sådant provsvar, det tar omkring fyra timmar, säger Cecilia Udin.

Följ ämnen i artikeln