Så mycket sparar du på LED i jul

Av: 

Stefan Hesserud Persson

LED-lampor i julbelysningen är betydligt mer effektivt.
LED-lampor i julbelysningen är betydligt mer effektivt.

Belysning

Det går att spara en hel del energi på att välja LED-lampor i julbelysningen. Men besparingen i pengar blir förmodligen ganska liten.
Om du inte satsar på en ”Ett päron till farsa jul” vill säga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Spara pengar på fler sätt! Ge oss 30 sekunder så sänker vi dina elkostnader.

Kundkraft

I samband med första advent brukar julbelysningen åka upp i de flesta hem, även om många smygstartar redan i november. Miljontals lampor kommer att lysa upp i mörkret – och samtidigt förbruka en hel del energi.

Men hur stor elåtgången blir beror till stor del på vilken typ av belysning du väljer. Energimyndigheten räknade 2014 ut att om en miljon hushåll valde LED-lampor istället för glödlampor i julbelysningen mellan första advent och tjugondag Knut skulle besparingen landa på 118 miljoner kilowattimmar.

”Kolla transformatorn”

Och LED-lamporna har knappast blivit mindre energisnåla sedan dess.

– LED är betydligt mer effektivt. Grundtipset är att ha det i slingan. Men kolla transformatorn extra noga. Tyvärr säljs en del LED-slingor med tunga gamla transformatorer som inte är så effektiva och drar mer i standby-läge, säger Peter Bennich, expert vid Energimyndigheten.

Men även om antalet förbrukade kilowattimmar på nationell nivå skulle droppa rejält med LED-belysning, blir den ekonomiska besparingen för ett hushåll ganska liten.

Med exemplet ovan, som grundar sig i att varje hushåll har tre elljusstakar, två adventsstjärnor, två ljusslingor och en julgransbelysning, skulle julen bli cirka 118 kronor billigare (med ett ett kWh-pris på ungefär en krona).

– Det handlar om ganska lite pengar, men har du flera ljusstakar exempelvis kan det bli en slant. Men man måste också ta hänsyn till inköpskostnaden. Om du köpt en LED-slinga för några år sedan tycker jag inte att det finns någon anledning att byta till en nyare bara för att den är lite snålare, säger Peter Bennich.

Om man sedan tidigare har slingor och ljusstakar med glödlampor då?

– Då kan man åtminstone överväga att byta, även om det inte är jättemotiverat ur energisynpunkt.

Jättekostnad för fasadbelysning

Resonemanget bygger på att julbelysningens omfattning inte spårar ur fullständigt. Men om du planerar att fira en ”Ett päron till farsa”-jul ökar vikten av energisnåla lampor betydligt.

De 25 000 lamporna som pryder familjen Griswolds hus i ”Ett päron till farsa firar jul” skulle kosta ungefär 3–4 000 dollar (ca 25–33 000 kronor) att hålla igång i en månad, enligt den amerikanska sajten komando.coms uträkningar.

Med LED-belysning skulle kostnaden istället landa på ca 40–50 dollar (ca 330–400 kronor).

– Ska du täcka hela fasaden är det verkligen LED som gäller, konstaterar Peter Bennich.

Familjen Griswolds hus i ”Ett päron till farsa firar jul”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Det här har du rätt till om paket inte är framme i tid

ÄMNEN I ARTIKELN

Belysning

Jul

Energimyndigheten