Rekordmånga mäklare anmäls

Uppdaterad 2017-10-12 | Publicerad 2017-10-10

Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare slår rekord. Framför allt ökar klagomålen mot så kallade lockpriser.
– Det har definitivt blivit vanligare, säger Thomas Carter på Fastighetsmäklarinspektionen.

Missnöjet med landets mäklare växer. Hittills i år har 368 anmälningar kommit in till Fastighetsmäklarinspektionen. Det ska jämföras med 296 anmälningar samma tid i fjol, och 416 under hela 2016.

– Bostadsmarknaden har varit väldigt intensiv med affärer som gått väldigt snabbt. Då kan det uppstå situationer då konsumenter vänder sig mot mäklarnas agerande, säger Thomas Carter, kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen.

Huspris steg med 160 procent

Allra vanligast är kritik mot priser i marknadsföringen, så kallade lockpriser. I ett av fallen som resulterat i en varning steg slutpriset med mellan 20 och 30 procent jämfört med utgångspris på sex bostäder förmedlade av samma mäklare.

I ett annat fall varnas en mäklare som lagt ut ett hus till försäljning för 500 000 kronor. Slutpriset steg sedan till 1,3 miljoner – en ökning med 160 procent.

Och lockpriser är ett växande problem, säger Thomas Carter.

– Det har definitivt blivit vanligare. Efter att accepterat pris infördes 2011 gick det ner, men sedan har det vänt upp igen. Hela marknaden har varit väldigt hektisk, med snabba processer och hårt tryck på att köpa bostäder, säger han.

Hela anmälningsökningen kan dock inte förklaras med tveksamt agerande från mäklarhåll, menar Thomas Carter. I vissa fall handlar det om att konsumenter är dåligt pålästa, säger han.

”Säljaren som avgör”

– En budgivning är inte klar förrän båda parter skrivit under ett köpekontrakt. Många tror kanske att det är klart om man lagt det högsta budet. Men det är säljaren som avgör.

Förra året fick totalt 63 av landets cirka 7 000 mäklare en varning eller erinran från Fastighetsmäklarinspektionen. Det förs in i fastighetsmäklarregistret, dit konsumenter kan ringa för att ta reda på om en mäklare fått en disciplinär påföljd. Fyra fick dessutom sin mäklarregistrering återkallad i fjol.

Med tanke på det ökade antalet anmälningar, är era påföljder tillräckliga?

– Det är de vi har till vårt förfogande enligt gällande lagstiftning. Men regeringen vill stärka vår tillsyn, och vi har fått ytterligare medel. Det kommer vi se ge effekt nästa år, säger Thomas Carter.

Utredning pågår

Dessutom pågår en utredning om att ge Fastighetsmäklarinspektionen tillsyn även över mäklarföretagen, och inte bara över enskilda mäklare som idag.

– Då skulle vi kunna jobba mot företagsledningarna och granska deras styrdokument och IT-system och så vidare. På det sättet skulle vi nå fler mäklare, säger Thomas Carter.