Experten: ”Parallell till Muhammedkarikatyrerna”

Uppdaterad 2023-07-21 | Publicerad 2023-07-20

Svenska företag slängs ut ur Irak till följd av koranbränningarna i Sverige.

Nu jämförs situationen med Saudiarabiens bojkott av danska varor efter att karikatyrer av profeten Muhammed publicerades i dansk press 2005.

– Man kan dra en parallell till Muhammedkarikatyrerna, säger Filip Andersson, chefsanalytiker på Danske bank.

Under torsdagen, samtidigt som en islamkritisk demonstration pågick utanför Iraks ambassad i Stockholm, skickade Irak ut Sveriges ambassadör i landet och kallade hem sin egen.

Kort därpå kom nyheten att Irak pausar arbetstillståndet för den svenska telekomjätten Ericsson och lite senare rapporterade TT att all handel med svenska företag förbjuds i Irak.

Budet ska enligt nyhetsbyrån komma från Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri.

Enligt Filip Andersson, chefsanalytiker på Danske bank, är situationen ovanlig.

– Jag kan inte komma på en liknande situation och just därför antar jag att det är rätt ovanligt. Det man kan dra en parallell till är Saudiarabiens bojkott mot danska företag i samband med Muhammedkarikatyrerna. Det är en liknelse även om det inte är exakt samma situation.

Det var efter att karikatyrer av profeten Muhammed hade publicerats i Jyllands-Posten 2005 som saudiska konsumenter uppmanades att bojkotta danska varor.

– Det blev märkbart i det fallet och det var en mycket större sak än vad det här är.

Den svenska ambassaden i Irak stoprmas på torsdagsmorognen.

”Inga ekonomiska konsekvenser”

Enligt Filip Andersson är handeln mellan Sverige och Irak liten, och rent ekonomiskt tror han inte att detta kommer att få några stora följder.

– Från januari till april var det totala exportvärdet 700 miljarder. Till mellanöstern var det 12,6 miljarder och till just Irak var det bara 311 miljoner av dessa 700 miljarder. Det är väldigt lite, jag kan inte se att det skulle ha en direkt påverkan om handeln skulle upphöra. Ericssons aktie har knappt påverkats.

Dock, säger Filip Andersson, kan ekonomin påverkas om bojkotten sprider sig till andra länder i Mellanöstern.

– Om det blir samma sak i Saudiarabien eller Förenade arabemiraten där det finns ett större handelsutbyte kan det få en inverkan.

Enligt Filip Andersson är risken större att situationen stör de diplomatiska förbindelserna länderna emellan.

– Det har en större politisk dimension. Ekonomiskt ser jag inga konsekvenser just nu.

Filip Andersson, chefsanalytiker på Danske bank.

”Heta känslor – kan sprida sig”

Haider Ibrahim, ordförande för Svensk-irakiska handelskammaren, ser allvarligt på situationen.

– Det är allvarligt och mycket tråkigt. Det är inte bra för svenska företag att inte kunna fortsätta jobba i Irak. Irak är ett stort land i Mellanöstern och det kan leda till att andra länder vidtar liknande åtgärder, säger han.

Exakt hur stor risken är att läget utvecklas likadant i andra länder är svårt att bedöma, men Haider Ibrahim ser det inte som osannolikt.

–Trycket är högt, det är heta känslor. Många känner sig besvikna och arga. Risken finns att det sprider sig och man ska inte underskatta den alls. Även om det inte blir på samma sätt som i Irak skadas Sveriges rykte i Mellanöstern.

Haider Ibrahim kallar situationen ”helt ny”.

– Att Irak hamnar i konflikt med ett europeiskt land är något nytt. Jag har inte hört under de senaste 20 åren att Irak har kastat ut en diplomatisk representant.

Islamister i Pakistan bränner en svensk flagga efter en koranbränning i Sverige. Arkiv 7 juli 2023.

Följ ämnen i artikeln